Meer kleine vissen in warmere oceanen

01 oktober 2012 door Eos-redactie

Vissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.

Vissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.

Naarmate het oceaanwater warmer wordt, zullen er meer kleine vissen in rondzwemmen. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers die met behulp van modellen onderzochten hoe meer dan 600 vissoorten zullen reageren op een temperatuurstijging. Het gemiddelde lichaamsgewicht van de vissen zou tegen 2050 met 14 tot 24 procent kunnen dalen.

Daar zijn twee verklaringen voor. In warmer water verhoogt het metabolisme van de vissen, die daardoor meer zuurstof nodig hebben. Maar warmer water bevat net minder zuurstof. Gevolg is dat de dieren minder goed groeien.

Daarnaast blijkt uit de modellen dat vissoorten die rond de tropen voorkomen, en doorgaans kleiner zijn dan het noordelijke verwanten, zich noordwaarts zullen verplaatsen. Beide factoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de afname in gemiddelde grootte.

Volgens de onderzoekers kunnen we het effect nu al waarnemen. In de Britse krant The Guardian verwijzen ze naar een onderzoek van schelvis in de Noordzee. Daaruit blijkt dat naarmate de watertemperatuur is gestegen, de dieren kleiner zijn geworden. (ddc)