Milieuvriendelijk alternatief voor koffiemelkcups

18 augustus 2017 door TG

‘Melkklontjes’ geven hun melk vrij wanneer je ze in je koffie gooit. De klassieke plastic verpakking wordt daarmee overbodig.

Koffiemelkcups kunnen roet gooien in een gezellige koffiedate. Voor je het weet, ligt de melk overal op tafel, of zit op je kleren. Duitse onderzoekers denken een oplossing gevonden te hebben voor al die verspilde melk en plastic. Ze ontworpen een capsule die net als een suikerklontje oplost in je warme koffie, een melkklontje dus.

Bij de productie van de melkklontjes mengen de onderzoekers melk en suiker. Dit mengsel kunnen ze in iedere mogelijke vorm gieten. Tijdens het afkoelen beweegt de suiker naar de rand van het mengsel en vormt daar kristallen. Die sluiten de melk af van de buitenwereld. De melk kan zo drie weken bewaard worden op kamertemperatuur.

Momenteel zijn de onderzoekers al in staat om gezoete en licht gezoete versies te maken. Aan een suikervrij melkklontje werken ze nog.

Studies moeten nu uitwijzen of de melkklontjes voldoen aan alle regelgeving omtrent voedselveiligheid. Pas als de klontjes goed uit deze tests komen, kunnen de onderzoekers het product op de markt gaan brengen.