Nederlands lab op Zuidpool geopend

28 januari 2013 door A

Het is het eerste onderzoekscomplex van Nederland op Antarctica.

Een Nederlands laboratorium op de Zuidpool is zondag geopend. Het is het eerste onderzoekscomplex van Nederland op Antarctica. Ongeveer 15 wetenschappers zullen er onderzoek doen naar onder meer klimaatverandering.

De opening was twee dagen later dan gepland. De Nederlandse delegatie kon niet van Chili naar de Zuidpool vliegen, omdat het te hard waaide. In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Het nieuwe complex heet het Dirck Gerritszlaboratorium. Dat is vernoemd naar Dirck Gerritszoon Pomp (1544-1608). In 1599 zou hij, als eerste Nederlander ooit, het zuidpoolgebied hebben gezien. Dat gebeurde toen zijn schip, op weg naar Nederlands-Indië, uit koers werd geblazen.

Het laboratorium bestaat uit een centrale loods, waarin vier containers staan. Die heten Blijde Boodschap, Geloof, Hoop en Liefde, naar vier schepen van Pomp. Wetenschappers uit onder meer Groningen en Utrecht zullen er onderzoek doen. Ook Britten en andere buitenlandse onderzoekers werken in het Nederlandse lab. In de zomer zullen er ongeveer 100 mensen zijn, in de winter zo'n 20.

Het Nederlandse complex maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera. Die is gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.