Onafhankelijke evolutie, zelfde uitkomst

13 maart 2018 door SG

We linken evolutie niet meteen aan voorspelbaarheid. Toch evolueerden verschillende soorten kleurrijke spinnen onafhankelijk van elkaar telkens naar een gelijk uiterlijk.

Het gaat om 14 spinnensoorten van het genus Ariamnes, die leven op verschillende eilanden van Hawaii. Voorouders van deze spinnen verspreidden zich ooit naar verschillende eilanden, waar ze vervolgens onafhankelijk van elkaar evolueerden.

Spinnensoorten op hetzelfde eiland zijn meer met elkaar verwant dan soorten op verschillende eilanden. Dat is vrij logisch. Maar, en dit is wel opmerkelijk, op elk eiland ontwikkelden zich drie identieke ecologische types: een donkere variant die op stenen leeft, een glinsterend gouden variant die onder bladeren leeft en een mat witte variant die op korstmossen leeft.

Een witte spin op eiland A is in gedrag en uiterlijk identiek aan een witte spin op eiland B, maar genetisch meer verwant met een donkere of gouden variant op het eigen eiland A. De spinnen evolueerden met andere woorden op de verschillende eilanden naar dezelfde uitkomst.

De onderzoekers geloven dat het genus een soort voorgeprogrammeerde DNA schakelaar heeft dat ervoor zorgt dat ze evolueren in een van de drie ecologische types. Dit principe heet “ecomorph” en is uiterst zeldzaam. De onderzoekers van de Universiteit Van Californië denken daarom dat deze spinnen zullen helpen om dit bijzonder evolutionair patroon beter te begrijpen.