Ook bij vleermuizen vinden hangjongeren uiteindelijk hun weg

Jonge vleermuizen leren navigeren terwijl ze zich vastklampen aan hun moeder.

Vroeg leren navigeren is cruciaal om als volwassen dier voedsel te kunnen zoeken. Dat geldt voor veel soorten, zo ook de vleermuis. Voor het eerst is in kaart gebracht hoe die precies zijn weg leert te vinden.

Israëlische biologen bevestigden gps-trackers en versnellingsmeters op volwassen en jonge nijlroezetten (Rousettus aegyptiacus). Die vleermuissoort leeft in grotten en voedt zich voornamelijk met onrijp fruit. Met de apparaten konden de onderzoekers de verplaatsingen en vleugelbewegingen van de dieren nauwkeurig volgen.

Die data lieten een opvallend patroon zien. Pups klampen zich de eerste tien weken van hun leven aan hun moeder vast wanneer die de grot verlaat om voedsel te zoeken. Na die tijd dropt de moeder haar pup steevast in een welbepaalde boom dichtbij de grot. Pas wanneer ze voldoende fruit verorberd heeft, haalt ze haar pup op.

In een volgende fase moet de jonge vleermuis zelfstandig naar de boom en vervolgens terug naar de grot vliegen. Als dat niet lukt, vliegt moeder terug om haar jong te begeleiden. Later gebruikt het jong de vaste boom als uitvalsbasis om de wereld verder te verkennen.

Opmerkelijk is dat de pups hun moeder nooit al vliegend volgen, maar dat ze ‘passief’ leren navigeren terwijl ze zich aan haar vastklampen.

Beeld: Yuval Barkai