Roofdiergeur verzwakt muggen

25 augustus 2016 door Eos-redactie

Daardoor leggen ze bij een lagere dosis pesticide al het loodje.

Zika, malaria, dengue, en gele koorts zijn slechts enkele van de vele ziektes die muggen verspreiden. Muggenbestrijding staat wereldwijd hoog op de agenda. Tegen chemische en biologische bestrijdingsmiddelen bouwen de insecten na een tijdje een resistentie op. Daarom moeten steeds hogere dosissen gebruikt worden om de muggen te doden.

Lin Op de Beeck, doctoraatsstudente aan de KU Leuven, onderzocht een nieuwe strategie. ‘De geurstoffen van roofdieren die muggen eten, veroorzaken een stressrespons bij de mug. Die respons onderdrukt het immuunsysteem. In een recent onderzoek ontdekten we dat ook een synthetische versie van de geurstof dat effect heeft.’

Dodelijke cocktail

Dat bracht de onderzoekers op het idee om de roofdiergeur te combineren met een biologisch pesticide. Ze gebruikten synthetisch nagemaakte geurstoffen van het bootsmannetje, een wants die muggenlarven eet. ‘We mengden de geurstoffen met een niet dodelijke dosis van het pesticide. Omdat de geur hun immuunsysteem voldoende verzwakte, stierven veel muggen ook aan de lage dosis pesticide’, zegt Lin Op de Beeck.

Ook de muggen en muggenlarven die niet sterven blijven verzwakt achter. ‘Als ook de overlevende muggen en muggenlarven sneller sterven, krijgen de parasieten die zich via de mug verspreiden niet de kans om hun incubatieperiode te voltooien. De overlevende muggen zullen dus waarschijnlijk ook minder ziekten kunnen overdragen.’ Omdat minder pesticide nodig is, zullen de muggen minder snel resistent worden en is de methode milieuvriendelijker. (mvdh)