'Spin van Loch Ness' duikt op na ruim een eeuw afwezigheid

05 januari 2012 door Eos-redactie
De zeldzame lentevuurspin is herontdekt in België, en al meteen met uitroeiing bedreigd.

De zeldzame lentevuurspin is herontdekt in België, en al meteen met uitroeiing bedreigd.Nee, deze foto is niet in een of ander tropisch regenwoud gemaakt, maar in het Limburgse Lommel. Onderzoekers van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL ontdekten er deze zeldzame lentevuurspin.

De laatste betrouwbare waarneming van de spin dateert van 1896. Sindsdien beweerden enkele mensen nog de soort gezien te hebben, maar daarvoor ontbrak telkens bewijs. De spin raakte daardoor bekend als 'het monster van Loch Ness onder de Belgische spinnen.

Veel reden tot vreugde is er echter niet, zo meldt ARABEL. Op het terrein waarop de spinnenpopulatie is gevonden, zou binnenkort industrie moeten komen. 'Dat betekent dat de vermoedelijk enige levensvatbare populatie van deze wereldwijd bedreigde soort in ons land met uitroeiing wordt bedreigd', zegt Koen Van Keer van ARABEL. 'Dit terwijl men bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk een nationale reddingscampagne voor de spin op poten heeft gezet.'

Anders dan andere spinnen, laten jonge lentevuurspinnen zich niet meedrijven met de wind. In het versnipperde Vlaamse landschap heeft ze het daardoor moeilijk om nieuwe leefgebieden te koloniseren. ARABEL dringt daarom aan op het behoud van de overgebleven kolonie(s), het creëren van geschikt leefgebied en wettelijke bescherming van de soort. (ddc)