Tropisch bos stoot meer koolstof uit dan het opneemt

Door boskap en bosdegradatie gaat meer koolstof verloren dan groeiende bomen opnemen.

Door het verdwijnen van bomen komt 862 miljoen ton koolstof vrij, 425 miljoen ton meer dan dat bomen opnemen. Dat is meer dan de uitstoot van al het verkeer in de VS

Met verfijnde technieken ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat tropische bossen zijn veranderd van een opslagreservoir voor koolstof, in een bron van uitstoot. Dat melden ze in Science.

Eerder onderzoek naar de koolstofbalans van het tropisch woud focuste zich vooral op grootschalige ontbossing. De nieuwe studie kijkt ook naar verandering op kleinere schaal, zoals bosdegradatie door selectieve houtkap – waarbij slechts enkele bomen worden verwijderd – of lokale houtkap door inheemse volkeren. Het bos staat er dan nog wel, maar er staan minder en andere bomen in.

De wetenschappers baseerden zich op satellietbeelden en veldonderzoek tussen 2003 en 2014, in tropische wouden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Zo konden ze berekenen hoeveel koolstof de wouden opslaan, en hoeveel er vrijkomt. Jaarlijks halen groeiende bomen 437 miljoen ton koolstof uit de lucht. Maar er komt door het verdwijnen van bomen op grote en kleine schaal ook 862 miljoen ton vrij. Een verschil van 425 miljoen ton, meer dan de uitstoot van al het verkeer in de Verenigde Staten.

Niet kaalslag, maar kleinschalige verstoring bleek verantwoordelijk voor bijna zeventig procent van de koolstofuitstoot.

Volgens de wetenschappers wijst de studie op het enorme potentieel van de tropische wouden. Door ontbossing en bosdegradatie een halt toe te roepen, zouden we jaarlijks 862 miljoen ton koolstof minder de atmosfeer in jagen, zo’n acht procent van jaarlijkse wereldwijde uitstoot.