Zeehondenpups communiceren als mensen

Jonge zeehondjes kunnen hun roep nauwkeurig timen om overlappingen met andere pups te vermijden en beter te worden opgemerkt door volwassen dieren.

Hoe trekken jonge zeehondjes de aandacht van volwassenen? Dat onderzocht Andrea Ravignani van de Vrije Universiteit Brussel in het Zeehondencentrum Pieterburen in Nederland, een van de grootste revalidatiecentra voor zeehonden ter wereld.

Voor het onderzoek liet Ravignani het vier weken oude zeehondje Aguanile audiotracks horen van de stemmen van andere pups. Hij speelde die af volgens verschillende ritmische structuren, om na te gaan of Aguanile anders reageerde als zijn soortgenoten sneller of langzamer begonnen te roepen, of als hun roep meer of minder voorspelbaar was. Uit de resultaten bleek dat Aguanile het ritme van de andere pups leerde en er zijn roep aan aanpaste om overlappingen te vermijden. Ravignani voerde hetzelfde onderzoek uit bij andere pups, met hetzelfde resultaat.

Volgens Ravignani betekent dit dat zeehondenpups al op de leeftijd van vier weken een heel precieze en flexibele timing hebben in hun roep. En dat ze dat doen om overlappingen met andere pups te vermijden en zo meer aandacht te krijgen van volwassen dieren. Hij vergelijkt het timen van hun roep met de afwisseling in menselijke gesprekken.