Campagne wil geneesmiddelen onderzoek boven water

11 januari 2013 door Eos-redactie

Wetenschappers en ngo's lanceren een petitie om alle klinische studies te publiceren. Vandaag blijven ongewenste resultaten vaak in de lade liggen.

Wetenschappers en ngo's lanceren een petitie om alle klinische studies te publiceren. Vandaag blijven ongewenste resultaten vaak in de lade liggen.

De doeltreffendheid en veiligheid van geneesmiddelen wordt onderzocht in klinische studies. Die studies worden echter niet altijd in wetenschappelijke vakbladen gepubliceerd - dat gebeurt vaker als de resultaten positief zijn. Daardoor kan in de wetenschappelijke literatuur een vertekend beeld ontstaan, en lijken geneesmiddelen beter of veiliger dan ze in werkelijkheid zijn.

Een groep wetenschappers en ngo's is nu een petitie gestart om de resultaten van alle klinische studies openbaar te maken. Op www.alltrials.net roepen ze overheden, controle-organen en onderzoeksinstituten op om daarvoor het nodige te doen. 'Bedrijven en wetenschappers kunnen de resultaten van klinische studies achterhouden als ze dat willen', aldus de initiatiefnemers. 'Artsen hebben die informatie nodig om te beslissen welke behandeling voor hun patiënt de beste is. Nu kunnen ze de indruk krijgen dat ze een nieuw, duur geneesmiddel moeten voorschrijven, terwijl een oud, goedkoper medicijn misschien beter is.' Intussen hebben meer dan 5.200 mensen de petitie ondertekend.

De campagne wordt onder meer gesteund door het vakblad British Medical Journal (BMJ), de Britse organisatie Sense about science, die ijvert voor wetenschappelijke geletterdheid, en het Britse Centre for Evidence-Based Medicine. Ook de Britse arts Ben Goldacre ligt mee aan de basis van het initiatief. In zijn jongste boek Bad Pharma gaat hij uitvoerig in op wat er in de geneeskunde foutloopt. (ddc)

Het achtergrondartikel 'De geneeskunde is ziek' over de problematiek en een interview met Ben Goldacre (Eos-magazine, nr. 12, december 2012), vindt u onderaan.