Dans je onderzoek

07 oktober 2012 door Eos-redactie

Je promotie-onderzoek uitleggen? Maak er een dansvoorstelling van!

Hydrogen retention in damaged tungsten at high surface temperatures - The great escape. Dit is niet de titel van een ingewikkelde paper, maar wel van een wervelend dansspectakel van de Nederlandse Rianne 't Hoen. Zij dingt mee naar de titel van 'meest dansbaar onderzoek ter wereld'.

Niemand begrijpt een wetenschappelijk proefschrift beter dan de onderzoeker zelf. Mogelijk is hij of zij zelfs de enige die er überhaupt iets van kent. Hoe brengt een wetenschapper dan toch al die boeiende kennis aan de gewone man? Eenvoudig, maak er een dansvoorstelling van! Dat is de insteek van de jaarlijkse 'Dance Your Ph.D.'-wedstrijd van het wetenschappelijke vakblad Science.

Rianne 't Hoen en haar dansers plaatsten zich bij de zestien finalisten. De winnaar wordt maandag 15 oktober bekendgemaakt. Een korte inleiding: het promotieonderzoek van Rianne 't Hoen gaat over waterstofdiffusie, het proces dat zich voortdurend in de zon afspeelt en er zorgt voor extreme hoeveelheden energie. Wetenschappers zoals Rianne 't Hoen onderzoeken dat proces om eigen 'zonnen op de aarde' te bouwen als duurzame energiebron.

Alle finalisten kan je hier bekijken.