Eiwitten op DNA haarscherp in beeld gebracht

14 augustus 2013 door Eos-redactie

Naakt DNA, zoals dat gewoonlijk afgebeeld wordt, bestaat eigenlijk niet in onze cellen. Want ons DNA is altijd druk bezet met eiwitten.

Naakt DNA, zoals dat gewoonlijk afgebeeld wordt, bestaat eigenlijk niet in onze cellen. Want ons DNA is altijd druk bezet met eiwitten, die er hun voorgeprogrammeerde taken verrichten. Die processen zijn essentieel voor onze cellen, zoals DNA kopiëren tijdens de celdeling of DNA repareren na een beschadiging.

De uitvoer van die taken wordt onder andere beïnvloed door hoe druk het is op het DNA. Voor een beter begrip van de levensprocessen in onze cellen is het dan ook van groot belang die eiwitten in beeld te brengen. Maar dat was door de beperkingen in de microscopie tot nu toe onmogelijk. Wetenschappers waren verplicht eiwitten te filmen op zo goed als naakt DNA.

Maar daar komt nu verandering in, dankzij een unieke microscoop die biofysici Iddo Heller en Gijs Wuite van de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelden samen met Duitse collega’s. Op de microscoop zitten optische pincetten: sterke lasers waarmee onderzoekers de twee uiteinden van één streng DNA kunnen vastpakken om het DNA uit te rekken en stil te houden. Bovendien heeft de microscoop een zeer hoge resolutie, waardoor je de individuele eiwitten live en in detail ziet dansen over het uitgestrekte DNA.

De resultaten werden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Methods.