Hersencellen als geneesmiddel voor epilepsie

06 mei 2013 door Eos-redactie

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd epilepsie bij muizen grotendeels te genezen door hersencellen die de signalen van de overactieve neuronen afremmen in te spuiten.

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd epilepsie bij muizen grotendeels te genezen door hersencellen in te spuiten die de signalen van de overactieve neuronen afremmen. Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Neuroscience, is een stap voorwaarts in de behandeling van epilepsie.

Epilepsie is een aandoening die wereldwijd ongeveer 65 miljoen mensen treft. Bij epilepsie raakt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen tijdelijk verstoord. Neuronen vuren dan ongecontroleerd en gelijktijdig onnodige signalen af, alsof ze even kortsluiten. Resultaat is een epileptische aanval, waarbij de patiënt vaak schokt, valt, vreemde bewegingen maakt en het bewustzijn verliest.

Medicatie moet voornamelijk de symptomen bestrijden en dus de aanvallen voorkomen. Bij twee derde van de epilepsielijders helpen medicijnen ook effectief, al zijn de bijwerkingen vaak onaangenaam. Epilepsiemedicatie pakt de achterliggende oorzaak van de aanvallen zelf niet aan. Onderzoekers van University of California in San Francisco hopen hier nu verandering in te brengen.

Professor Scott Baraban en zijn team probeerden muizen van de ziekte te genezen door inhibitor-neuronen te transplanteren naar de hippocampus van de diertjes. Die regio van de hersenen wordt meestal geassocieerd met aanvallen, maar ook de mogelijkheid tot leren en een deel van het geheugen situeert zich daar. Specifiek ging het om het inspuiten van MGE-cellen, cellen die de signalen van de overactieve neuronen afremmen.

De muizen, die aan temporaalkwabepilepsie leden, reageerden positief op de ingreep. De frequentie van de epileptische aanvallen nam drastisch af of stopte helemaal. Ook geraakten de muizen minder snel geïrriteerd, waren ze minder hyperactief en presteerden ze beter in cognitieve tests.

Neurowetenschappers dachten al langer dat celtherapie de sleutel tot een behandeling kon zijn en met de transplantatie van de MGE-cellen wordt voor de eerste keer resultaat geboekt. Zeker in het kader van temporaalkwabepilepsie is de ontwikkeling hoopgevend, aangezien die ernstige vorm van de ziekte niet reageert op klassieke medicatie. (ma)