Higgs gepubliceerd

11 september 2012 door Eos-redactie

Het Higgs-boson heeft een nieuwe horde genomen op weg naar onsterfelijkheid: publicatie in een peer-reviewed tijdschrift.

Het Higgs-boson heeft een nieuwe horde genomen op weg naar onsterfelijkheid: publicatie in een peer-reviewed tijdschrift.

Het is intussen twee maanden geleden dat de we met ingehouden adem de ontdekking van een Higgs-boson volgden. Na de mediahype werd het stiller. Maar nu laat het Higgs weer van zich horen: de onderzoekers aan het ATLAS- en CMS-experiment van de Large Hadron Collider hebben de ontdekking in twee papers gegoten. Ze werden in Physical Letters B gepubliceerd, hetzelfde tijdschrift waarin de Schot Peter Higgs een halve eeuw geleden zijn voorspelling van het Higgs-deeltje neerpende. De twee nieuwe papers waren opgedragen aan wetenschappers die nog voor de zoektocht naar het Higgs ten einde was, waren gestorven.

Het Higgsboson is het laatste onontdekte deeltje in het standaardmodel van de fysica, die alle fundamentele deeltjes, natuurkrachten en hun interacties beschrijft. Toch gaat de jacht op nieuwe deeltjes gewoon voort, omdat het standaardmodel niet waterdicht is. Mogelijk worden deeltjes ontdekt die niet aan dat model beantwoorden. (rvb)