Onderzoek toont aan: vuile was spoelen is net zo belangrijk als wassen

03 april 2018 door SST

Fysici hebben ontdekt waarom spoelen met proper water een schonere was oplevert dan spoelen met waswater.

 

Op het einde van een wasbeurt zorgt een korte spoelcyclus – met vers, proper water – ervoor dat het losgelaten vuil op de kleren, samen met het wasmiddel, wordt weggespoeld.

Maar de spoelcyclus doet veel meer dan dat, hebben Amerikaanse en Britse natuurkundigen ontdekt. Het spoelen met proper water zorgt er net voor dat ook de kleinste – en daardoor hardnekkigste – vuildeeltjes loslaten van het textiel.

Wasmiddel bestaat uit zogenaamde oppervlakteactieve stoffen. Die verlagen de oppervlaktespanning van een vloeistof, waardoor ze gemakkelijker (vuil)deeltjes kan meenemen. Maar volgens de huidige theoretische ‘wasmodellen’ zou het voor de allerkleinste deeltjes – ter grootte van een paar micrometer – nog uren duren vooraleer ze worden weggewassen. En toch is dat niet wat er gebeurt in een moderne wasmachine.

De bovenste rij laat de stof zien die is gewassen in schoon water, de onderste rij is gewassen in waswater.

Volgens de fysici ontstaat er door de verschillende chemische eigenschappen tussen het verse, propere spoelwater en het waswater een elektrolytische gradiënt die de vuildeeltjes uit hun holtes trekken. Ze konden hun vermoeden bewijzen met nagebootste wasbeurten in hun lab.

"Door de ontdekking zou het toerental naar beneden kunnen, wat machines energiezuiniger en vooral ook stiller zou maken"

Ingenieurs van wasbedrijven kunnen nu aan de slag met de nieuwe ontdekking. Door de gradiënt te versterken zouden ze bijvoorbeeld het toerental naar beneden kunnen halen, wat machines energiezuiniger en vooral ook stiller zou maken.