Oostends park vernoemd naar topwiskundige

16 januari 2019 door PVW

Het Vogelzangpark in Oostende wordt het Professor Jean Bourgainpark.

Wiskundige Jean Bourgain wordt in zijn geboortestad postuum geëerd. Op aansturen van eerste schepen Björn Anseeuw (N-VA) krijgt het Vogelzangpark de naam van de topwetenschapper. Het zal het Professor Jean Bourgainpark gaan heten.

Bourgain werd in 1954 geboren in Oostende. Hij liep er school aan het Koninklijk Atheneum. Vier jaar nadat hij in 1979 op zijn 23ste een doctoraat had behaald aan de Vrije Universiteit Brussel, werd hij benoemd tot professor. Hij verdiepte zich in meerdere wiskundedomeinen. Zijn aandacht ging onder meer uit naar de zogeheten Banachruimtes, een theorie die in de computerwetenschappen werd gebruikt om data te comprimeren.

Het Vogelzangpark in Oostende wordt het Professor Jean Bourgainpark

In de loop van zijn carrière sleepte de wiskundige meerdere prijzen in de wacht. Op de Salem-prijs in 1983 volgden de Damry-Deleeuw-Bourlart-prijs (1985) en de Elie-Cartan-prijs (1990). Zijn grootste onderscheiding werd hem toegekend in 1994, toen hij de Fields-medaille ontving. Dat is de grootste onderscheiding in de wiskunde, vergelijkbaar met de Nobelprijs.

Bourgain overleed op 22 december aan kanker. Hij werd 64. Lees hier een hulde van wiskundige Dirk Huylebrouck aan een van zijn voorbeelden.