Robin Verschueren wint Eos-prijs 2014

18 december 2014 door Eos-redactie

Met de prijs beloont Eos de beste scriptie in de exacte wetenschappen. De jury viel dit jaar voor ingenieur Robin Verschueren (KU Leuven) en zijn onderzoek naar zelfrijdende racewagens.

In de Concertstudio in Kortrijk werd voor de 6e maal de Eos-prijs uitgereikt. Met die prijs beloont het populair-wetenschappelijke maandblad Eos de beste scriptie in de exacte wetenschappen. De jury viel dit jaar voor ingenieur Robin Verschueren (KU Leuven) en zijn onderzoek naar zelfrijdende racewagens.

Verschueren, een pas afgestudeerde wiskundig ingenieur, dankt zijn overwinning aan zijn geslaagde experimenten met zelfrijdende modelauto’s. Voor zijn masterproef programmeerde de ingenieur in samenwerking met het Leuvense bedrijf Siemens PLM Software een regelaar die een auto zelfstandig laat rijden. Een hele opdracht want zo’n regelaar moet de wagen volledig aansturen, gaande van hoe snel de auto moet rijden tot hoe scherp de bochten moeten worden aangesneden. Daarvoor moet continu de positie, de snelheid en de rijrichting van de auto worden gemeten. Verschueren ontwikkelde een algoritme dat al die informatie snel verwerkt om het rijgedrag van de auto te bepalen. Zo slaagde hij erin het systeem te optimaliseren en een racewagentje autonoom, snel én veilig over een bochtig circuit te laten racen.

Worden zelfrijdende wagens de toekomst?
De resultaten die Verschueren met het schaalmodel in een gesloten circuit boekte, zijn uiteraard niet zomaar te vertalen naar een levensgrote wagen in het dagelijkse verkeer. Daarvoor is veel uitgebreider en complexer onderzoek nodig. Toch is Verschueren ervan overtuigd dat de techniek sterk van pas zou komen in personenwagens: 'Wereldwijd sterven er jaarlijks zo’n 1,2 miljoen mensen in het verkeer, door ongevallen die vaak te wijten zijn aan menselijke fouten. De technologie kan ons hierbij een handje helpen. Zo zouden autonome of semi-autonome systemen in personenwagens kunnen helpen om de verkeersveiligheid te verhogen. Autoconstructeurs zijn daar trouwens al volop mee aan het experimenteren.'

De Eos-jury, die het werk uit 5 genomineerden selecteerde, loofde de inspanningen van Verschueren: 'Onze laureaat maakte het zichzelf niet gemakkelijk door naast met simulaties, ook in een echte setting te werken. De praktische problemen waar je bij experimenten mee te maken krijgt, laten zich ook niet gemakkelijk neerschrijven in een scriptie. Toch slaagde Verschueren erin een erg overtuigende scriptie te schrijven doorspekt met de resultaten van zijn vele tests en heel wat mooie grafieken en figuren.'

Ook het publiek mocht via een online poll mee bepalen welke van de 5 genomineerden de prijs verdiende. Eos registreerde net geen 800 stemmen, die voor een vierde meespeelden in de eindbeslissing van de jury. Verschueren wint een iPad Air en ziet straks een artikel over zijn werk in Eos magazine verschijnen. De laureaat kon de prijs zelf niet ophalen in Kortrijk, omdat hij de resultaten van zijn sterke scriptie momenteel in Los Angeles op een conferentie presenteert.

Beelden van het experiment van Robin Verschueren kan u hier bekijken: