Podcast

Waarom klinkt geluid anders onder water?

Onder water klinkt onze stem heel gedempt, en eens kopje onder hoor je bijna niets meer van wat er zich boven water afspeelt. Tegelijk hoor je andere geluiden onder water net stukken beter. In deze aflevering legt akoesticus Timothy Van Renterghem (Universiteit Gent) uit waarom geluid zich anders gedraagt onder water.

We hebben het onder andere nog over hoe zeedieren communiceren, luisteren naar biodiversiteit en geluidshinder door menselijke activiteiten op zee.

Geluidsdeskundige Timothy Van Renterghem in de anechoïsche kamer van de Universiteit Gent (waar we deze aflevering opnamen).

In deze aflevering ontdek je onder andere:

  • Waar de stilste plek in Gent zich bevindt
  • Waarom geluid anders klinkt onder water
  • Waarom het onder water zo moeilijk is om in te schatten van waar een geluid komt
  • Hoe zeedieren communiceren onder water
  • Dat het nooit stil is onder water
  • Dat je de toestand van de biodiversiteit in de Noordzee kan inschatten door naar onderwatergeluiden te luisteren

Beluister Vraag het Aan ook via:

Staat jouw favoriete podcastkanaal hier niet tussen? Laat ons dat dan weten en we voegen het toe

Heb je zelf een vraag? Stel ze dan gerust: kim.verhaeghe@eos.be


Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.