Zo vouwt u een werptent op

07 februari 2013 door Eos-redactie

Wiskundigen van l'Université catholique de Louvain becijferden de meest efficiënte manier om een werptent op te vouwen.

Leuvense wiskundigen becijferen meest efficiënte manier om een werptent op te vouwen.

U heeft vast al zo’n werptent gezien op een camping of een festival. Een droom voor wie het haat een tent op te bouwen: haal de tent uit de opbergzak, gooit ze in de lucht en floep, het ding staat recht. Helaas heeft de medaille een keerzijde, want het vraagt nogal wat denk-, doe- en zelfs worstelwerk om de tent na gebruik terug op te vouwen en in de opbergzak te proppen. Dat lijkt nu verleden tijd dankzij een wiskundige theorie die de meest efficiënte manier om een werptent op te vouwen beschrijft. De theorie is niet alleen handig voor werptenten, maar ook voor “werp”-wasmanden, -voetbaldoelen, -sculpturen en ga zo maar door.

Een werptent bevat een flexibele ring in ‘overkromming’, wat betekent dat de ring niet plat op de grond kan blijven liggen, maar opkrult in een welbepaalde vorm – een tent bijvoorbeeld. Alain Jonas, materiaalwetenschapper aan l'Université catholique de Louvain bestudeerde vergelijkbare ringen van variërende groottes en materialen en ontwikkelde op basis daarvan een wiskundige theorie waarmee de vorm op basis van de oorspronkelijke kromming voorspeld kan worden.

De theorie is gepubliceerd in Nature Communications, en bevat ook een handige instructiehandleiding voor het opplooien van een werptent, zoals je op de afbeelding kan zien. De methode verschilt van die op de handleiding bij een werptent. Ze vraagt meer energie in het begin, maar minder over het volledige opvouwproces. Na het onderzoek oefende Alain Jonas de nieuwe techniek op een werptent van een vriend. Met groot succes. (el/kv)