opvoeding
Wat de wetenschap zegt over opvoeding

Zetten nieuwe medische technologieën ons familiebeeld op zijn kop?
Zetten nieuwe medische technologieën ons familiebeeld op zijn kop? En hoe ziet de toekomst eruit?

Mag je je kind straffen?
Een op de vijf de ouders deelt wel eens een tik uit. Hoe erg is dat? En welke andere manieren zijn er om je kind te straffen? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, sprak met ouders over hun ervaringen. En wat zegt de wetenschap? Dat vroeg Liesbeth aan pedagoog Philippe Noens van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen aan de Odisee Hogeschool in Brussel.

Neuronen discrimineren niet. De samenleving doet dat wel
Orhan Agirdag kent de voordelen van een meertalige opvoeding. Toch was het met een bang hartje dat hij en zijn partner besloten om hun zoontje in het Nederlands én Turks op te voeden. Want wat als ze hem juist kansen ontnemen door hem een taal van kleur mee te geven?

Herbekijk: Streng maar rechtvaardig?
Hoe schadelijk is 'de pedagogische tik'? Is het wel nodig om te straffen of te belonen? Welke opvoedingsstijl is de beste om je kinderen te laten opgroeien tot gelukkige volwassenen? Op 9 december gaven twee experts een wetenschappelijke kijk op opvoeding. Hier kun je de livestream opnieuw bekijken.

Zelfzorg is belangrijk, óók voor ouders
Wie zelf gelukkig is en weinig last heeft van stress, zal een leukere ouder zijn. Jezelf en je relatie op de tweede of derde plaats zetten ten voordele van je kind is dan ook geen goed idee.

Hoe het missen van de crèche als gevolg van COVID de ontwikkeling van kinderen heeft beïnvloed
Kinderdagverblijven zijn luide plaatsen. Kinderen spelen enthousiast tikkertje of slingeren van de klimrekken. En door de kakofonie ontwikkelt zich het taalgebruik van kinderen.

We gaan op berenjacht! Fantasiespel bij kinderen verrijken
Fantasiespel is een van de belangrijkste spelvormen van kleine kinderen en blijft ook doorheen de ontwikkeling van kinderen een essentieel element van hun spel. Lees er meer over in deze blog!

Het zwakke geslacht bestaat niet – Een essentiële boodschap in de opvoeding
Het is belangrijk om de stilte rondom grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen te doorbreken. Maar zou het niet logischer zijn om niet enkel te focussen op het “afleren” van fout gedrag maar kinderen meteen het juiste gedrag aan te leren? Doctoraal onderzoeker Margaux Verschueren (KU Leuven) geeft vijf tips voor de opvoeding van je zoon en dochter.

Als je kind altijd alles lijkt te kunnen: cognitieve begaafdheid, perfectionisme en opvoeding
Deze week is het de Week van de Hoogbegaafdheid, een themaweek waarin organisaties in Vlaanderen en Nederland hun aanbod voor hoogbegaafde kinderen en jongeren voorstellen en vooroordelen over hoogbegaafdheid proberen weg te nemen.