opvoeding
Wat de wetenschap zegt over opvoeding

‘Hoe ouders ruziën, beïnvloedt de kinderen’
Kan het kwaad om in het bijzijn van je kinderen een meningsverschil uit te vechten? Kinder- en jeugdpsycholoog Willemijn van Eldik zocht het uit voor haar promotieonderzoek. ‘Als je de ruzie bijlegt, hebben de kinderen er geen last van.’

'Zoek naar creatieve afwisseling voor je kinderen'
In coronatijden is buitenspelen voor veel kinderen moeilijk tot onmogelijk. Johan Meire van Kind en Samenleving roept op om meer afwisseling mogelijk te maken. ‘Tuincentra en doe-het-zelf zaken gaan open om volwassenen bezig te houden, nu moeten we ook met creatieve oplossingen komen voor kinderen.’

Het risico van té veilig spelen
Spelen zonder enig risico is weinig uitdagend voor een kind. Pedagoge Helena Sienaert (Arteveldehogeschool) breekt daarom een lans voor risicovol spelen.

Hoe herken je een cognitief begaafd kind?
Enkele interessante kenmerken die cognitief begaafde kinderen typeren.

Peuters verwachten rechtvaardige leiders
Al op een leeftijd van zeventien maanden, hebben kinderen een rechtvaardigheidsgevoel. In oneerlijke situaties, verwachten ze dat de gezaghebber ingrijpt.

Groen is goed voor psychische gezondheid
Wie opgroeit in een groene omgeving heeft later minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan wie zijn jeugd in de stad doorbrengt.

Tieners slapen meer als school later start
Adolescenten slapen gemiddeld 34 minuten langer als de lessen 55 minuten later beginnen.

Waarop moet je letten wanneer je een school voor je kind kiest?
Overtreffen Steiner en Freinet de traditionele scholen? En welke onderwijsmethode is de beste? Pedagoog Pedro De Bruyckere kent de antwoorden.

Kinderen die vaak met volwassenen praten zijn beter in taal
De kinderen hebben meer verbindingen tussen twee hersengebieden die belangrijk zijn voor taal.