Nu in Psyche&Brein special

Zelfzorg is belangrijk, óók voor ouders

Wie zelf gelukkig is en weinig last heeft van stress, zal een leukere ouder zijn. Jezelf en je relatie op de tweede of derde plaats zetten ten voordele van je kind is dan ook geen goed idee.

Zo lief. Zo mooi. En misschien wel vooral: zo kwetsbaar. Die gedachten schoten door me heen toen ik mijn oudste kind voor het eerst in mijn armen hield. Thuisgekomen uit het ziekenhuis overviel me een verpletterend verantwoordelijkheidsgevoel. Die kwetsbare baby hing nu van mij af. Zou ik dat wel kunnen? Doe ik het wel goed en doe ik wel genoeg?

Mijn kinderen zijn intussen bijna allemaal tieners. Maar het verantwoordelijkheidsgevoel en de twijfels blijven. Daarbovenop komt de overvolle agenda en het gevoel geleefd te worden. Hobby’s, oudercontacten, speelafspraakjes, medische controles, hulp bij het huiswerk en – o ja – ook nog dat huishouden én mijn baan. Alle ballen in de lucht houden is geen sinecure.

Een op de twaalf Belgische vaders en moeders lijdt aan een ‘ouderlijke burn-out’. Ze zijn doodmoe, prikkelbaar en ervaren hun kroost als een last. Een gevoel waarvoor ze zich schamen. De cijfers komen uit internationaal onderzoek waarbij ruim 17.000 ouders in 2019 zijn bevraagd. Voor de coronacrisis dus, en voor thuisonderwijs en quarantaines. De gevolgen daarvan voor gezinnen laten zich raden.

Cijfer jezelf niet weg voor je kind. Een gelukkige ouder is een betere ouder

De onderzoekers zien in het westerse individualisme een van de oorzaken. Opvoeding zou een gedeelde verantwoordelijkheid moeten zijn. Dat haalt wat last van de schouders van ouders.

Toch is een tikje individualisme en een dosis egoïsme niet slecht voor ouders, denk ik na het lezen van de speciale editie over opvoeding. Jezelf en je relatie op de tweede of derde plaats zetten ten voordele van je kind lijkt misschien een goed idee, maar dat is het niet. Wie zelf gelukkig is en weinig last heeft van stress, zal ook een leukere ouder zijn. Zelfs al tijdens de zwangerschap ondervindt de foetus de impact van stress bij de moeder, en dat kan levenslange gevolgen hebben. Tieners, zo blijkt uit ander onderzoek, lopen minder risico op mentale problemen als hun ouders goede vrienden hebben en (mentaal) gezond leven.

Kortom: onthaasten en tijd maken voor jezelf, voor je vrienden en voor je partner komt ook je kinderen ten goede. Waar is dat nummer van de babysitter ook alweer?