Psyche & Brein
Hoofdpijn of migraine?
Een op de drie personen die last denkt te hebben van hoofdpijn, kampt in werkelijkheid met migraine.
Superbrein weegt maximum 3,5 kilogram
Onze hersenen kunnen maximaal twee à drie keer zo groot worden als vandaag.
Depressief door ontsteking
De neuro-inflammatietheorie, die ervan uitgaat dat depressie een gevolg is van een ontstekingsreactie in de hersenen, blijkt te kloppen.
Neurostimulatie in vijf vragen en antwoorden
Nieuwe neurostimulatietechnieken doen het zonder scalpel. ‘Nevenwerkingen zijn er niet, en je kan achteraf gewoon met de fiets terug naar huis’, zegt neuropsychiater Filip Vandenbroeck.
Stabiel gezin bevordert toekomst voor adoptiekinderen
Kinderen die vóór hun adoptie ondervoed en verwaarloosd waren, hoeven daar in hun latere leven geen gevolgen van te dragen. Als ze een goede relatie hebben met hun adoptieouders, is er geen verschil in beroepskansen met andere kinderen.
Artistieke aanleg zit in het brein
Een studie aan de KU Leuven toont aan dat kunstenaars een structureel ander brein hebben dan mensen zonder artistieke aanleg.
Depressie heeft een uit-schakelaar
Wetenschappers zijn erin geslaagd depressie bij muizen op enkele dagen te laten verdwijnen.
Studeren lukt niet beter met muziek (maar ook niet slechter)
Naar muziek luisteren terwijl je studeert, heeft geen invloed op je prestaties.
Gezinssituatie beïnvloedt genoom kinderen
Kinderen die in armoede of een onstabiele gezinssituatie opgroeien, hebben kortere telomeren, wat wijst op sneller verouderende cellen.
Breinschade veroorzaakt gokverslaving
Hersenschade aan de insula, die een rol speelt bij emotionele prikkels, zou aan de basis van gokverslaving liggen.
Meer stress, minder auto-ongevallen
Jongeren die tijdens stressmomenten meer stresshormonen produceren, lopen minder risico op ongevallen met de wagen dan leeftijdsgenoten die er minder produceren.
Eerste atlas van het zich ontwikkelende brein
Amerikaanse onderzoekers hebben de vorming van de hersenen in de baarmoeder gedetailleerd in kaart gebracht.
Hou het geluk vast
Ook als u geen geboren optimist bent, kunt u uw persoonlijke geluksgevoel blijvend opkrikken. Psychologen zochten uit hoe we goede gevoelens kunnen vasthouden. Artikel uit Psyche&Brein.
Kleuters zoeken het best zelf naar antwoorden
Kleuters zijn heel geïnteresseerd in wetenschap en techniek, maar hoe goed ze wetenschappelijke verklaringen kunnen bedenken hangt af van de context en de volwassenen rond hen.
Verkeerde statistiek in neurowetenschap vertekent resultaten
In veel neurowetenschappelijke artikelen wordt een ongepaste statistische analyse gebruikt voor bepaalde datasets. Dat vertekent de resultaten.
Het blije hersengebied
Een gebied in de cingulate cortex zorgt ervoor dat we blij worden van leuke vooruitzichten. Als het slecht functioneert, worden we depressief. Tenminste, dat is zo bij apen.
Oranje licht maakt slim
Oranje licht activeert de hersengebieden die instaan voor alertheid, uitvoerende functies en emoties. Het fotopigment melanopsine speelt hierin een belangrijke rol.
Elektrostimulatie ‘wekt’ brein van comapatiënten
Mensen in een staat van minimaal bewustzijn vertonen meer activiteit in hun brein als hun hersenen elektrisch worden gestimuleerd. Dat biedt perspectieven om hen te laten ontwaken.