Apps moeten nieuwe depressie voorkomen

25 januari 2018 door EV

De applicaties herkennen dreigende terugvallen vroegtijdig waardoor een nieuwe depressie vermeden kan worden.

De helft tot drie kwart van de mensen die ooit een depressie hebben gehad, hervalt na verloop van tijd. Patiënten zetten nu vaak pas de stap naar hun arts wanneer de volgende depressie zich al volledig heeft ontwikkeld. Volgens Dr. Eric Ruhe, Psychiater bij het Radboud UMC en hoofdonderzoeker, kan dat beter. ‘Bij een naderende terugval gaat je stemming geleidelijk achteruit. Met de juiste interventie is een depressie dan nog te voorkomen. De uitdaging is om dreigende terugvallen vroegtijdig te herkennen en te behandelen.’

Dat kan dankzij de combinatie van twee apps die met elkaar communiceren. BeHapp registreert de communicatie- en gedragspatronen van de patiënt en kan het risico op een terugval voorspellen. SMARD (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression) meet meerdere keren per dag de stemming en lichamelijke symptomen met een zogenaamde dagboekmethode.  De SMARD ap[plicatie biedt ook trainingen aan die de kans op een terugval verminderen.

De apps zijn geschikt voor mensen die ooit een depressie hebben gehad. Samen met de Hersenstichting , de investeerder van de applicatie, wil het Radboud UMC de apps nu testen om uiteindelijk het aantal terugvallen met 30 procent te verminderen.

Voor het onderzoek zoekt Ruhe nog proefpersonen. Inschrijven kan hier.