Eos Pipet 2021

Cassandra Alighieri wint de publieksprijs Eos Pipet 2021

Logopedist Cassandra Alighieri (25), die de spraak en articulatie van kinderen met een schisis onderzoekt, sleepte donderdagavond de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg zij de meeste van de bijna vijfduizend stemmen achter haar naam.

Gemiddeld wordt een op de 650 à 750 baby’s geboren met een schisis: een spleet in de lip, het kaakbeen of het verhemelte. Later kampen zij vaak jarenlang met spraakproblemen, ook na een operatie.

Cassandra Alighieri (UGent) ging na welke behandeling de spraak en articulatie van kinderen met een schisis op een zo kort mogelijke tijd verbeterde. Ze nam twee technieken onder de loep. De eerste vertrekt vanuit de motorische aspecten van de spraak. Deze techniek geldt vandaag als de standaardbehandeling. De tweede kijkt niet naar motorische problemen, maar naar foutief aangeleerde taalregels.

Na tests bij verschillende groepen kinderen ontdekte Alighieri dat kinderen veel meer zijn gebaat bij die tweede behandeling, en niet bij de standaardtechniek. Ze voerde de tests ook uit bij een groep Oegandese kinderen en kwam tot dezelfde resultaten. De therapie werkt dus taaloverschrijdend.

Alighieri ontvangt een werk van beeldend kunstenaar Athar Jaber, lid van de Jonge Academie.

Dit waren de laureaten:

- Logopedist Cassandra Alighieri (Universiteit Gent) onderzoekt behandelingen voor de spraak en articulatie van kinderen met een schisis.

- Fysicus Robin Bonné (Universiteit Hasselt) wil de vervuilende materialen in onze elektronica vervangen door biologisch afbreekbare bacteriën.

- Geoloog Niels de Winter (Vrije Universiteit Brussel) verfijnt klimaatmodellen door fossiele schelpen te analyseren.

- Genetica Jana Helsen (KU Leuven) onderzoekt de evolutionaire impact van genetische defecten. 

- Bio-ingenieur Emiel Michiels (KU Leuven) stelt een gereedschapskist samen met eiwitten die inzetbaar zijn tegen nieuwe en opkomende virussen.


Gerelateerde artikels

Cem Berk Senel ontrafelde hoe fijnstof 66 miljoen jaar geleden het leven decimeerde
Eos Pipet 2024

Cem Berk Senel ontrafelde hoe fijnstof 66 miljoen jaar geleden het leven decimeerde

Dat het tijdperk van de dinosauriërs eindigde door een meteorietinslag, is intussen genoegzaam bekend. Maar wat was de concrete doodsoorzaak van deze laatste massale uitstervingsgolf? Cem Berk Senel (Koninklijke Sterrenwacht en VUB) blies een oude hypothese nieuw leven in door nieuwe geologische data te combineren met simulaties van de inslag met een paleoklimaatmodel. Fijnstof dat bij de inslag vrijkwam zou jarenlang zonlicht hebben geblokkeerd en zo een ‘inslagwinter’ hebben veroorzaakt.