De do's en don'ts van een goede ruzie

Jezelf voornemen minder ruzie te maken met je partner lijkt een goed idee. Maar dat is het niet. Kibbelen is goed voor een koppel: het is verrijkend en brengt je dichter bij elkaar. Als je het goed doet, tenminste.

Ruziemaken is een teken van een goede en gezonde relatie. Maar wel op voorwaarde dat je het op de juiste manier doet. En laat het daar net vaak foutlopen. Een conflict ontspoort al gauw in een meedogenloze strijd, waar geen van beide partners beter van wordt. 

Maak je daarentegen eerlijk en veilig ruzie, zelfs als je nog maar pas een stel bent, dan heeft je relatie een grotere kans op slagen. Eerlijk en veilig r­uziën kun je leren. Belangrijk is voor jezelf op te komen zonder de ander te beschuldigen of te kwetsen. Hoe doe je dat? Dit zijn de twaalf do's en don'ts van een goede ruzie.

1. Benoem uitdrukkelijk wat je ergert, waar je last van hebt, wat je raakt.

Maar zorg ervoor dat het niet als een verwijt overkomt.

2. Focus niet op je eigen visie.

Wees niet alleen bezig met wat jij zo meteen gaat zeggen, waar jij staat in deze ruzie, wat jij allemaal niet goed vindt.

3. Beschouw je partner als je gelijke.

Je bent niet beter dan hij of zij. Minachting werkt aanstekelijk.

4. Probeer niet je slag thuis te halen.

Stap af van het idee dat ruzie een winnaar en een verliezer moet hebben. Ga er desnoods met je partner mee akkoord dat jullie het oneens zijn.

5. Ga de ruzie niet uit de weg.

Ruzie te allen prijze omzeilen is een heilloze strategie omdat het conflict op die manier niet verdwijnt, maar onderhuids blijft smeulen.

6. Maak duidelijk wat er aan de hand is.

Veronderstel niet dat je partner wel zal weten wat je dwarszit, bijvoorbeeld wanneer je slechtgehumeurd thuiskomt. Hij of zij kan echt niet dwars door je heen kijken.

7. Doe niet aan vergelding.

Denk niet dat je partner iets doet of zegt met de bedoeling je pijn te doen of op stang te jagen, wat je vervolgens met gelijke munt meent te moeten terugbetalen. Vergelding is een contraproductieve conflictstrategie.

8. Laat het niet tot een machtsstrijd komen.

En als het daar toch op uitdraait, probeer er dan zo snel mogelijk uit te stappen.

9. Stuur aan op een wapenstilstand.

Bijt op je tong, slik je beschuldigingen in en gun elkaar een adempauze. Laat na de emotionele uitbarsting de ratio weer de overhand nemen.

10. Laat je niet verleiden tot een welles-nietesspel.

Vraag je niet af wie er begonnen is, maar hoe jullie uit de impasse kunnen geraken.

11. Grijp elke woordenwisseling aan om elkaar beter te doorgronden.

Bekvechten kan de aanleiding zijn om, zodra de ruzie is bijgelegd, duidelijke afspraken te maken voor toekomstige wrijvingen.

12. Geef je partner de kans om assertief te zijn.

Kom niet alleen op voor jezelf door je gevoel van miskenning te benoemen zonder de ander te bekritiseren, maar help je partner ook om assertief te zijn.

Meer weten over ruzie? Lees het hele artikel nu in Psyche&Brein, te koop op tijdschriftenwinkel.be