De geheimen van het meervoudig orgasme

Wie zijn de vrouwen die meerdere keren achter elkaar klaarkomen? 

Alhoewel het niet vaak voorkomt dat je twee of meer orgasmes hebt tijdens dezelfde vrijpartij, is het ook niet extreem zeldzaam. Iets meer dan tien procent van de vrouwen zou dat hebben ervaren de laatste keer dat ze seks hadden, aldus diverse Finse studies. Wat is hun geheim? Dat werd onderzocht door Susanne Cerwenka en haar collega’s van het Hamburg-Eppendorf Medisch Centrum, waarbij ze een representatieve steekproef van 1641 vrouwen interviewden (in dit geval was de enquête beperkt tot de heteroseksuele populatie en hadden ze een vaste relatie).

Eerste les: om meerdere orgasmes te hebben, moet je beginnen met één hoogtepunt, en daarnaast is de kwaliteit van de relatie essentieel. Hoe meer vrouwen tevreden waren met hun relatie, een goede band met hun partner voelden en sterke romantische gevoelens voor hem hadden, hoe groter de kans was dat ze een hoogtepunt bereikten. Dat effect gaat waarschijnlijk op in beide richtingen, meent Susanne Cerwenka: een relatie die als ‘beter’ wordt beschouwd, zal waarschijnlijk een orgasme bevorderen, wat op zijn beurt allicht de tevredenheid, liefde en verbondenheid in het koppel vergroot.

‘Meer seksuele activiteit kan samengaan met een grotere ontvankelijkheid voor seksuele stimuli’

Als die basis eenmaal is gelegd, neemt de kans op een meervoudig orgasme toe met de frequentie van de geslachtsgemeenschap en de diversiteit aan seksuele handelingen. ‘Meer seksuele activiteit, binnen de context van een bevredigende relatie, kan samengaan met een grotere ontvankelijkheid voor seksuele stimuli, de bereidheid om controleverlies toe te laten ​​en het creëren van een gunstig klimaat voor een orgasme,’ leggen onderzoekers uit. De afwisseling in seksuele handelingen wordt geassocieerd met meer gevarieerde stimulatie en waarschijnlijk ook met een langere relatie... Dat creëert meer tijd voor meerdere orgasmes!

Wat betreft de klinische implicaties benadrukken de auteurs dat het van belang is dat vrouwen die moeite hebben met klaarkomen aan de kwaliteit van hun relatie werken. Als je verder wil gaan door je te concentreren op de eerder technische kant van de zaak, kun je je natuurlijk ook hierop concentreren.

Dit artikel verscheen eerder in Cerveau&Psycho.

Lees ook: Waarom vrouwen vaak niet klaarkomen en wat we daaraan kunnen doen

De orgasmekloof is groot: waar 90 tot 95 procent van de mannen bijna altijd een orgasme ervaart bij penetratieseks, kan slechts 30 procent van de vrouwen hetzelfde zeggen. Hoe komt dat? En wat kunnen we eraan doen?

Naar het artikel