Dubbel wapen tegen alzheimer

Twee nieuwe stoffen moeten helpen om het aftakelingsproces bij alzheimerpatiënten tegen te gaan.

Met behulp van artificiële intelligentie identificeerde een internationale onderzoeksgroep twee stoffen die mogelijk helpen om alzheimer te behandelen. Het gaat om rhapontigenin en kaempferol. Ze zouden het opruimproces van kapotte mitochondriën opnieuw stimuleren. 

Een van de oorzaken van alzheimer is de opstapeling van mitochondriën in de hersencellen. Die minuscule fabriekjes voorzien de cellen van energie. Als ze kapotgaan of verouderen, worden ze uit de cel verwijderd. Dat opruimproces heet mitofagie. Maar naarmate de cel zelf veroudert, verloopt het opruimen steeds moeizamer. Uiteindelijk hopen de mitochondriën zodanig op dat de cel sterft. 

Geheugenverlies vertragen

De wetenschappers, onder leiding van moleculair bioloog Evandro Fang (Universiteit van Oslo), ontwikkelden een screeningmethode op basis van artificiële intelligentie om gericht te zoeken naar stoffen die mitofagie stimuleren. Met de methode doorploeterden ze een catalogus van meer dan drieduizend stoffen waarvan bekend is dat ze mitofagie aanzwengelen. Waar dit proces normaal meer dan drie jaar zou duren, konden zij het in drie maanden voltooien. 

Fang en zijn collega’s gaan nu onder meer bestuderen hoe rhapontigenin en kaempferol helpen om geheugenverlies bij alzheimerpatiënten te vertragen. Daarnaast willen ze de stoffen verder aanpassen, zodat artsen ze veilig en efficiënt kunnen gebruiken bij de behandeling van alzheimer. Ook daarvoor schakelen de wetenschappers de hulp in van AI.

Bron: Universiteit van Oslo, Noorwegen