Een leven lang onthouden doet het geheugen ‘rommelen’

Geheugenproblemen bij ouderen zijn mogelijk het gevolg van een overvloed aan opgeslagen informatie.

Er wordt vaak gezegd dat wijsheid komt met de jaren. Toch gaat het ophalen van specifieke herinneringen en informatie voor ouderen niet altijd van een leien dakje. Amerikaanse onderzoekers, onder leiding van psycholoog Tarek Amer (Columbia University New York & Harvard University), hebben gevonden dat dit komt door de manier waarop ouderen informatie in hun brein opslaan.

Tijdens het onderzoek hebben Amer en collega’s gekeken naar verschillende gedrag- en hersenscanstudies. In deze studies was te zien dat ouderen moeite hebben om informatie die niet langer relevant is te onderdrukken. Daarbij slaan ouderen onbedoeld ook meer informatie op dan nodig als ze ergens hun aandacht bij moeten houden. Wanneer er dan herinneringen worden opgehaald, komt er ook andere, irrelevantie informatie mee.

Het artikel, dat werd geplaatst in het blad Trends in Cognitive Sciences, focuste vooral op negatieve gevolgen van deze rommelige opslag van informatie. Toch zijn er ook positieve punten. Zo kan de opslag van extra, wellicht overbodige, informatie kan ouderen helpen bij het creatief oplossingen van problemen.