Eén op de zeventien Nederlandse kinderen slikt wekelijks melatonine

Artsen weten niet of het slaapmiddel ook echt werkt en wat de gevolgen zijn op lange termijn. 

‘De ouders geven het slaapmiddel melatonine deels om de slaap te verbeteren, deels ter preventie. Dat gebeurt zonder medisch advies, je hebt geen voorschrift nodig om het te kopen. De gedachte heerst dat je melatonine kan slikken zoals een vitaminepilletje. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar eigenlijk weten we niet of het geen kwaad kan. Het is ook niet bewezen dat melatonine echt helpt om beter te slapen’, zegt Henning Tiemeier van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Nauwelijks onderzoek 

Tiemeier en zijn collega’s gebruikten de gegevens van een Nederlandse studie die een groep kinderen volgt van foetus tot jongvolwassene. De bevraging over het slaapgedrag vond plaats in 2017, toen de kinderen ongeveer elf jaar oud waren. Ze kregen de resultaten van 871 kinderen. Zo’n 6 procent van hen – ongeveer één op de zeventien – slikte minstens eenmaal per week melatonine.  

Onze hersenen maken het hormoon melatonine ook zelf aan. Het speelt een rol in het slaap-waakritme. Er bestaat een beperkt aantal studies naar de effecten ervan bij volwassenen. Die geven tegenstrijdige resultaten. Geen enkele studie behandelt de werking van de stof bij kinderen. Daar ligt Tiemeier van wakker: ‘We maken ons zorgen omdat men melatonine gebruikt zonder medisch advies en omdat er nauwelijks onderzoek gebeurt naar de effecten ervan.’

Gedragsverandering

Bovendien heeft de meest voor de hand liggende oplossing van slaapproblemen niets met medicatie te maken. ‘Kinderen die voor hun slaapproblemen de arts raadplegen, krijgen meestal geen medicatie. Wel geeft hij advies over hun gedrag, bijvoorbeeld om twee uur voor het slapengaan niet meer op het internet te surfen’, zegt Tiemeier.