Emotioneel zijn doe je zo

18 juni 2021 door

In De emotionele mens houdt psycholoog Ad Vingerhoets een interessant betoog voor meer inzicht in onze uiterst diverse gevoelswereld. 

Wat zou er gebeuren als we op een dag al onze emoties zouden verliezen? Gedaan met angst, boosheid of depressie, maar ook nooit meer blij, verliefd of empathisch. Volgens Ad Vingerhoets, professor klinische psychologie aan de Tilburg University, zouden we als individu en als samenleving volledig instorten.

In zijn nieuwe boek De emotionele mens toont hij aan dat emoties net heel functioneel zijn. Ze leren ons wenselijk gedrag te vertonen en bevatten essentiële sociale informatie. De veronderstelling dat een emotionele mens niet helder kan denken en minder snel oplossingen vindt klopt niet, stelt hij. We hebben emoties nodig en iedereen is gebaat met meer inzicht in zijn of haar uiterst diverse gevoelswereld.

Emoties treden enkel op in situaties die we belangrijk vinden, zoals bij essentiële zaken als status, overleving en voortplanting

De definitie waarmee het boek begint leert ons dat de vorige zin eigenlijk misleidend is. Emoties zijn namelijk geen gevoelens, net zomin zijn het voorkeuren, attitudes of stemmingen. Emoties treden enkel op in situaties die we belangrijk vinden, als het gaat om essentiële zaken als status, overleving, voortplanting, de keuze van leiders, enzovoort.

Doorheen het boek wijst de auteur vaak op dergelijke eerder academische onderscheiden en categorieën. Zijn systematische bespreking van het ontstaan, de kenmerken en de bruikbaarheid van onze basisemoties leest daardoor wat stroef. De vele interessante weetjes zorgen gelukkig voor afwisseling. Dat je de ervaring van spijt kan wijzigen door je lichaamstemperatuur te beïnvloeden, bijvoorbeeld. Als we spijt hebben warmt ons lichaam namelijk automatisch op. Of dat het echt niet helpt om eens goed uit te razen als je boos bent. Rustiger zal je er niet van worden.