Game bestrijdt verslaving

08 juli 2013 door Eos-redactie

Een groep Nederlandse verslavingsexperts ontwikkelde een online-applicatie waarbij de patiënt zijn verslaving letterlijk van zich weg moet duwen.

Verslavingen worden hoofdzakelijk bestreden met medicatie. Dat is onvoldoende, meent psychopatholoog Reinout Wiers van de Universiteit van Amsterdam.

‘De patiënt moet ook worden getraind om neen te zeggen tegen zijn verslaving,’ aldus Wiers. Zo ontwikkelde zijn ADAPT-team, een groep Nederlandse verslavingsexperts, een online-applicatie waarbij de patiënt zijn verslaving letterlijk van zich weg moet duwen. Met een joystick of met de pijltoetsen wel te verstaan. Door een langdurig gebruik van deze applicatie zouden er 13 % minder personen hervallen.

Het team ontwikkelde ook een onlinepreventiecomputerspel voor jongeren. ‘De game moet jongeren ontmoedigen om met verslavende middelen te beginnen,’ zegt Wouter Boendermaker. ‘Het is wel niet de bedoeling om expliciet te zeggen dat ze geen drugs of alcohol mogen gebruiken. Dat heeft immers het omgekeerde effect.’

Boendermaker ontwierp het spel zodanig dat de gebruikers zich van geen onheil bewust zijn. In de game kunnen de spelers een hele wereld uitbouwen. Daarvoor hebben ze punten nodig, die ze kunnen verdienen door spelletjes te spelen. Zo moeten de jongeren bijvoorbeeld de linksgetilte foto’s naar zich toe trekken en de rechtsgetilte foto’s van zich wegduwen. De rechtgetilte foto’s zijn toevallig ook allemaal foto’s van verslavende middelen. ‘Onbewust duwen de jongeren drugs en alcohol van zich weg,’ besluit Boendermaker. (il)

Op verzoek van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) opende het onderzoekslab van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam eenmalig haar deuren. Eos was erbij.