Het begin van het einde

23 april 2018 door EV

Dementie is de volgende wereldwijde pandemie. Epidemiologen schatten dat het aantal alzheimergevallen elke twintig jaar zal verdubbelen en dat de patiënten van vandaag maar het topje zijn van de enorme ijsberg van morgen.

We zijn nu al op het punt waarop bijna iedereen wel iemand in zijn familie of vriendenkring kent die aan de ziekte lijdt. Binnenkort krijgt een op de drie mensen alzheimer en zal een op de twee voor iemand met alzheimer zorgen.

Toen neurowetenschapper Joseph Jebelli begon met zijn onderzoek naar alzheimer, verwachtte hij niet dat hij de ziekte ooit zou kunnen genezen. Hij wilde vooral begrijpen wat er met zijn opa was gebeurd toen die plots onverklaarbare wandelingen ging maken en zijn geheugen verloor. In dit boek schetst hij een beeld van de ontwrichtende ziekte, aan de hand van talloze verhalen van patiënten en onderzoekers die hij in alle uithoeken van de wereld ging opzoeken.

Naast de geschiedenis van de ziekte tot nu toe en de pogingen om ze te begrijpen en te genezen, kijkt hij ook naar de toekomst. Hij is ervan overtuigd dat we aan het begin van het einde staan, dat hij het nog zal meemaken dat we alzheimer verslaan. Op kortere termijn hoopt hij dat we de aanvang van de ziekte steeds langer kunnen uitstellen en dat we het verloop ervan steeds beter kunnen vertragen.

Tot slot geeft hij nog wat tips: als je geheugenproblemen hebt die je zorgen baren, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met je dokter want een vroege diagnose is essentieel. En beschouw je vrienden niet als een luxe: ze zijn noodzakelijk om je geestelijke en lichamelijke gezondheid in stand te houden.

Het begin van het einde. Op weg naar de genezing van Alzheimer, Joseph Jebelli, Uitgeverij Balans