Boekrecensie

Honderd korte stukjes over de werking van je brein

12 oktober 2022 door EV

Over ons brein valt veel meer te vertellen dan wat past in een medische context, lees je in Breinbreker van neuroloog Steven Laureys.

Over ons brein valt veel meer te vertellen dan wat past in een medische context.

Wanneer patiënten bij neuroloog Steven Laureys aankloppen is dat vaak omdat ze zich zorgen maken over hun cognitieve vaardigheden. In ruim honderd korte stukjes, waarin je naar believen kan grasduinen, laat hij zien dat er veel meer boeiende verhalen te vertellen vallen over je hersenen dan wat past in een medische context.

Laureys maakt komaf met een aantal wijdverspreide mythes. We gebruiken echt wel meer dan 10 procent van onze hersenen. Het geheugen van een goudvis wordt zwaar onderschat. En geen enkele patiënt die hersendood werd verklaard is daarna weer tot leven of bij bewustzijn gekomen. Leven na de dood kan alleen door je organen een tweede leven te geven.

Hij geeft ook tal van tips om je brein en je geest gezond te houden. Het ideale dieet voor je hersenen is krek hetzelfde als dat voor je hart. Sporten verhoogt je prestaties op het vlak van taal, wiskunde en wetenschappen. En meditatie zorgt voor een betere weerstand tegen stress.

En voor wie zich toch vooral zorgen maakt over zijn cognitieve vaardigheden: de snelheid waarmee je informatie verwerkt piekt op je achttiende, je kortetermijngeheugen op je vijfentwintigste, en omgaan met emoties en stress net voor je vijftigste. Bovendien is wat volgt zeker geen vrije val: je hersencapaciteit blijft dezelfde, verouderen hangt vooral samen met het niet gebruiken ervan.