Liefhebbers van snelle wagens denken dat ze kleiner geschapen zijn

Britse psychologen bevestigen wat we allemaal al lang wisten: mannen met een snelle sportwagen willen iets compenseren.

De link tussen het aantal pk’s onder de motorkap en het aantal centimeters achter de rits is even oud als de sportwagen zelf en is zowat overal ter wereld onderwerp van humor of spot, maar ook van wetenschappelijk onderzoek.

Vanuit evolutionair oogpunt zou je enige logica kunnen zien. Een dure sportwagen heeft dan dezelfde rol als de staart van een pauw. Een meer dan honderd jaar oude theorie noemt het ‘opzichtige consumptie’, ofwel ‘een kostbaar vertoon van schijnbaar verspilde middelen die uitsluitend is ontworpen om partners aan te trekken’. En dat zou nog lukken ook. Een Amerikaanse studie uit 2011 toonde bijvoorbeeld aan dat vrouwen dezelfde man aantrekkelijker vinden als hij naast een sportwagen staat. Een andere mogelijke verklaring is dat mannen niet hun beperkte penislengte, maar hun lage zelfbeeld willen opkrikken. Verschillende onderzoeken tonen aan dat luxegoederen, zoals sportwagens, die magische kracht hebben.

De onderzoekers van University College London probeerden dat aan te tonen. Ze schotelden tweehonderd mannen allerlei weetjes voor, en peilden tegelijk naar hun interesse in sportwagens en andere luxegoederen. De onderzoekers lieten de deelnemers geloven dat zij een relatief kleine of grote penis hadden door hen onjuiste informatie te geven over de gemiddelde penislengte. Mannen die dachten dat hun penis korter is dan gemiddeld, verlangden meer naar een dure sportwagen dan mannen die ontdekten dat ze tot de groter geschapen jongens van de klas behoorden. De link werd sterker eens mannen de negenentwintig gepasseerd zijn. De onderzoekers manipuleerden het gevoel van eigenwaarde op nog andere manieren, maar dat had geen impact op het verlangen naar sportwagens of andere luxeproducten. Toch maar een Smartje kopen dan?