Risicogenen voor depressie ontdekt

17 april 2018 door AB

Grote studie vindt 80 genen die de stoornis mogelijk aanwakkeren.

Over de hele wereld kampen miljoenen mensen met een depressie. Traumatische ervaringen of veel stress kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie. Maar waarom zulke ervaringen bij de een wel en bij de ander niet tot een depressie leiden, is nog onduidelijk.

Onderzoekers van de University of Edinburgh scanden de genen van 300,000 mensen, afkomstig van de UK biobank. Zo kwamen zij tot de ontdekking dat er zo’n 80 genen zijn die mogelijk gelinkt zijn aan depressie. Een deel van die genen zijn betrokken bij de functie van synapsen. Dat zijn de uiteinden van zenuwcellen die verbinding maken met andere zenuwcellen om elektrische signalen uit te wisselen en zo met elkaar te communiceren.

Deze genen helpen ons beter begrijpen wat de oorzaken zijn van depressie. Ook laat deze studie het belang zien van grote data studies zoals de UK biobank. In totaal beschikken zij over de genetische informatie van een half miljoen mensen.

De laatste tijd wijzen meer studies erop dat depressie voor een deel erfelijk is.

De onderzoekers hopen in de toekomst nog specifieker te kunnen zeggen wat precies een depressie veroorzaakt. Bovendien hopen zij therapieën te kunnen ontwikkelen om mensen met een depressie te kunnen helpen.

Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.