Spraaksoftware voorspelt psychose

23 januari 2018 door AB

Computertechnieken die spraak analyseren, kunnen tot twee jaar van te voren met 83 procent accuraatheid voorspellen wie er een psychose krijgt, en wie niet.

Onderzoekers van het Mount Sinai Hospital/Mount Sinai School of Medicine bestudeerden interviews van 59 jongeren met een verhoogd risico op het krijgen van een psychose. Dit zijn jongeren waarbij psychose voorkwam in de familie, waardoor zij mogelijk een genetische aanleg hebben.  

Omdat de interviews (tussen onderzoeker en deelnemer) twee jaar geleden plaatsvonden, was al bekend welke jongeren een psychose zouden ontwikkelen en wie daaraan ontkwam. Zo kon de software verschillen in spraak analyseren. Aan de hand van die verschillen kon de software met 83 procent zekerheid zeggen of de deelnemer een psychose kreeg of niet.

Deelnemers die een psychose zouden krijgen, verloren vaker de draad en betekenis van hun verhaal, gebruikten geen complexe woorden maar spraken juist erg oppervlakkig en associeerden minder. Het was al bekend dat het lastig is om met iemand te communiceren die in een psychose verkeert. Nu blijkt dat bepaalde symptomen al te meten zijn voordat de psychose begint.

Deze technologie zal mogelijk het voorspellen van psychoses verbeteren, en zal helpen de onderliggende redenen van de warrige spraak te achterhalen en die te behandelen. Hoe eerder duidelijk is dat iemand een psychose heeft of zal krijgen, hoe eerder de behandeling kan starten en hoe kleiner de kans op terugkeer.

Omdat het relatief simpel is om een interview af te nemen en dat te analyseren, kunnen wetenschappers de software mogelijk ook bij andere stoornissen waar spraak verstoord raakt inzetten.  

Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift World Psychiatry.