Zo houdt je brein balans tussen emotie en ratio

Hersengebied ‘area 32’ bemiddelt tussen de gebieden die instaan voor emoties en de hersengebieden betrokken bij cognitie.

‘Area 32’ zorgt ervoor dat de gebieden betrokken bij emotie niet de overhand krijgen

Het hersengebied, genaamd ‘area 32’, of ook de pregenual anterior cingulate, treedt op als een soort bemiddelaar tussen de gebieden in het brein die emoties verwerken en de gebieden die zich bezighouden met informatieverwerking. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van onder andere de Boston University. 

De neurowetenschappers bestudeerden de breinen van vijftien resusapen. Ze constateerden dat het gebied dat instaat voor het verwerken van informatie, de dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC), amper verbindingen heeft met het gebied dat betrokken is bij emoties, de ventromedial subgenual cingulate, ook ‘area 25’ genoemd. Ze zagen ook dat beide gebieden verbindingen hadden met ‘area 32’. De onderzoekers gebruikten tracers om de verbindingen tussen deze drie gebieden preciezer in kaart te brengen. 

Het gebied dat vooral een rol speelt bij cognitie, de DLPFC, blijkt verbindingen te hebben met de dieper gelegen hersenweefsels van area 32. In die lagen zitten hersencellen die andere hersencellen kunnen afremmen. En alle lagen van area 32 blijken verbonden met area 25, het gebied dat een rol speelt bij emoties.  

De wetenschappers concluderen dat de DLPFC, via de remmende neuronen van ‘area 32’, de emotionele hersencentra kan afremmen. ‘Area 32’ zorgt er als het ware voor dat de gebieden betrokken bij emotie niet de overhand krijgen en te actief zijn. Zo zorgt ‘area 32’ mogelijk voor een gezonde emotionele stabiliteit. 

Bij psychische stoornissen, waaronder depressie, is dat emotionele evenwicht in de war. Het emotionele hersengebied, area 25, is bij depressie overactief en de DLPFC is juist minder actief dan bij niet-depressieve mensen. Dat zorgt voor veel ongecontroleerde negatieve emoties. 

De neurowetenschappers zagen ook dat er in area 25 veel NMDA-receptoren aanwezig zijn. Dat zijn de receptoren waar ketamine op aangrijpt. Steeds meer onderzoek wijst uit dat ketamine als antidepressiva ingezet kan worden. 

De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience.