Column

De witte raven in de ruimtevaart

Vrouwen die van hun passie voor het heelal hun beroep hebben gemaakt, verdienen het om op te vallen. Dat schrijft sterrenkundige Conny Aerts, die deze week de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica won.

Beeld: NASA-astronauten, onder wie Jessica Watkins, bereiden zich voor op de SpaceX Crew-4 vlucht in april 2022.

Het heelal fascineert. Het biedt oneindig veel mogelijkheden, voor jong en oud, arm en rijk. We maken er allemaal deel van uit, het is onze thuis. Op dagelijkse basis reikt het heelal een brede waaier aan impulsen aan – voor kinderen over nieuwsgierige scholieren tot fundamenteel onderzoekers en innovators in de industrie.

Zelf wil ik alvast graag mijn persoonlijke favoriet op het kansenpalet aanhalen: nu is hét moment om de genderonbalans in de ruimtevaartsector aan te pakken. Nieuwsgierigheid speelt daarbij een sleutelrol, maar evengoed motivatie. Scholieren wereldwijd hebben aangegeven dat de vraag of er buitenaards leven bestaat met stip op nummer één staat in de lijst van interessante onderzoeksonderwerpen. Opvallend is de mooie genderbalans onder deze vijftienjarige kiezers die op die winnaarsvraag gestemd hebben.

In ieder geval zit de interesse bij jongeren goed. De motivatie van jonge vrouwen om leuke studies en banen te kiezen waarin ze zich ten dienste stellen van onze planeet en haar burgers en waarbij ze in groepsverband aan de weg kunnen timmeren verdient meer aandacht.

Hoe kunnen we die balans doortrekken naar latere leeftijden? Hoe krijgen we meer STEM-vrouwen in banen in de ruimtevaartsector? Door vrouwelijke rolmodellen in de picture te zetten – in de media, in de schoolklassen, en bij het grote publiek.

Deze outreach-taak moeten we erkennen als een belangrijke prioriteit. Vrouwen met voorbeeldfuncties gedeeltelijk vrijstellen van andere taken binnen hun baan zou een grote meerwaarde zijn. Vrouwen die van hun passie voor het heelal hun beroep hebben gemaakt, verdienen het om op te vallen. Deze witte raven zijn doorgaans sterke persoonlijkheden die goed weten wat ze willen. Bovenal stralen ze hun passie en teamspirit uit. Het belang daarvan voor de studiekeuze en rekrutering mogen we niet onderschatten.

Deze column verscheen eerder in de Eos special Astronomie en Ruimtevaart.