Deze vier astronauten reizen volgend jaar naar de maan

Drie Amerikanen en een Canadees zullen eind 2024 met de Artemis II-missie koers zetten naar de maan – en daarvoorbij.

V.l.n.r.: Christina Koch, Reid Wiseman (zittend), Victor Glover en Jeremy Hansen © NASA

NASA heeft bekendgemaakt wie de eerste maanreizigers worden in meer dan een halve eeuw. Commandant Reid Wiseman, piloot Victor Glover en missiespecialisten Christina Koch en de Canadese Jeremy Hansen zullen met de Artemis II-missie in een baan rond de maan vliegen. 

De astronauten zullen eind 2024 vertrekken op een tien dagen durende reis. Die zal hen tot op 10.427 kilometer van het maanoppervlak brengen. Met Artemis II gaan de astronauten zelfs voorbij de achterkant van de maan, tot een punt waar ze vanuit hun capsule zicht hebben op zowel de aarde als de maan. 

Op dat moment zal de crew meer dan 370.000 kilometer van huis zijn. Nooit eerder zullen astronauten zo diep in de ruimte zijn geweest. Bij thuiskomst zal de crew er een trip van 2,25 miljoen kilometer op hebben zitten. 

Artemis II is de eerste bemenste missie in het Artemis-programma, waarmee NASA mensen naar de maan en uiteindelijk Mars wil brengen. Het programma ging van start in november 2022, toen NASA een onbemenste Orion-capsule de ruimte in schoot voor een verkenningsmissie van 25 dagen. Artemis III, die gepland staat voor 2025, wordt een voorlopig hoogtepunt: dan zullen mensen voor het eerst sinds 1972 weer voet zetten op de maan.    

Op 16 november 2022 lanceerde NASA voor het eerst de SLS-raket met de Orion-capsule, in het kader van de Artemis I-missie © NASA

De Artemis II-astronauten maken een proefrit met de raket en capsule waarmee hun opvolgers van Artemis III straks zullen vliegen. Een krachtige Space Launch System-raket, gelanceerd vanaf een platform in het Kennedy Space Center in Florida, moet de Orion-capsule met de crew tot in de ruimte brengen. 

Met de capsule zetten de astronauten koers naar de maan. Tijdens de reis zullen ze onder meer de communicatie- en navigatiesystemen van de Orion testen. Na een trip van vier dagen, waarin de capsule een achtvormige lus rond de maan beschrijft, gebruiken de astronauten de zwaartekracht van de aarde om de capsule energie-efficiënt terug naar onze planeet te sturen. De landing is voorzien in de Stille Oceaan, voor de kust van San Diego (Californië).      

De vier astronauten staat de komende maanden een intensief trainingsprogramma te wachten – eerst alleen en in een latere fase met mission control, dat de crew vanuit Houston zal begeleiden.  

Waarom dragen astronauten ruimtepakken?

Lees hier het antwoord