Iedereen is astronaut op “Spaceship” Aarde!

Zonder het dagelijks te beseffen zijn we allemaal ruimtereizigers...

De Marssonde “InSight” is goed en wel aangekomen op de planeet Mars en na wat “medische testen” kan hij aan het werk!

Gaan we nu “alweer” op zoek naar buitenaards leven daar? Nee hoor, dit “verkooppraatje” was gelukkig niet meer nodig om de nodige gelden bijeen te krijgen om deze missie mogelijk te maken. Geologisch onderzoek naar de gemeenschappelijke voorgeschiedenis van de rotsachtige planeten van ons zonnestelsel en de inwendige samenstelling van Mars zijn “sprekend” genoeg om het brede publiek en de media te beroeren. Mars is de afgelopen jaren “hot” geworden (ook al vriest het daar stenen dik en luidt het gezegde “dat mannen er vandaan komen”…)

Het valt me op dat wetenschap de laatste tijd in het algemeen “hotter” geworden is en dat het saaie, afstotende imago van “nerd-wetenschapper” langzaam een “make-over” krijgt.

Ruimtevaart spreekt heel veel mensen aan over de grenzen en de generaties heen.

Dit laatste neemt natuurlijk niet weg dat velen “reizen naar de ruimte” nog steeds pure geldverspilling vinden, in het bijzonder “bemande ruimtereizen”.

Maar stel nu dat we “naar de ruimte reizen” zouden afschaffen, zou de mensheid daar beter van worden? Zou er minder oorlog, armoede, zinloos lijden en geldverspilling zijn? Zou de klimaatopwarming stoppen? Mijn antwoord hierop is resoluut “neen”!

De mens blijft nu eenmaal een vreemd dier dat zich van andere dieren onderscheiden heeft door “zelfreflectie” en het vermogen de wereld naar zijn hand te zetten op globale schaal.  “Wat hebben we daaruit geleerd?” kan je je dan afvragen. Dat we in staat zijn onszelf en de planeet kapot te maken? Ja en daarom moeten we naar de ruimte reizen om van bovenaf te zien hoe kwetsbaar onze planeet is. Het is trouwens dankzij de ruimtevaart dat we natuurrampen kunnen waarnemen en opvolgen, veranderingen in vegetatie en weerspatronen kunnen ontdekken, om nog maar te zwijgen van de medische ontdekkingen en de ontelbare spin-offs die ons comfortabele leventje mogelijk maken.

Maar eigenlijk gaat het nog een stap verder, je “kan” niet tegen ruimtevaart zijn, gewoonweg omdat je zelf een “ruimtereiziger” bent! Wist je dat “Spaceship” Aarde aan zo’n honderdduizend kilometer per uur rond de Zon zoeft en dat de Zon en de planeten zelf aan ongeveer achthonderdduizend kilometer per uur rond het centrum van de Melkweg draaien? Jammer dat er in onze streken zoveel “lichtvervuiling” is en we niet dagelijks van het duizelingwekkende uitzicht kunnen genieten. Als gevolg hiervan zijn we het gevoel met onze omgeving kwijt. Je kan het vergelijken met een prachtige busrit door de bergen waarvan de ruiten dichtgetimmerd zijn.

Misschien zijn we ook niet zo uniek zijn als we zelf denken. Meer en meer worden er werelden ontdekt waar leven zich mogelijk kan ontwikkelen, zich reeds ontwikkeld heeft of reeds uitgestorven is. Een belangrijke reden waarom we nog geen buitenaards leven ontdekt hebben, is dat wij als mens op een kosmische tijdschaal gezien, slechts enkele seconden komen piepen. We zullen er als soort misschien al heel lang niet meer zijn vooraleer een buitenaardse beschaving ons kan ontdekken.