Ook India bouwt een geavanceerde zwaartekrachtsgolfdetector

19 februari 2016 door EE

Hoe meer van deze detectoren in bedrijf zijn, des te gemakkelijker wordt het om de herkomst van waargenomen zwaartekrachtsgolven vast te stellen.

De regering van India heeft toestemming gegeven voor de bouw van een grote laserinterferometer voor de detectie van zwaartekrachtsgolven. ‘LIGO-India’ krijgt dezelfde opzet als de beide LIGO-detectoren in de VS. Hoe meer van deze detectoren in bedrijf zijn, des te gemakkelijker wordt het om de herkomst van waargenomen zwaartekrachtsgolven vast te stellen.

Zwaartekrachtsgolven zijn minieme rimpelingen in de ruimtetijd die honderd jaar geleden al werden voorspeld door Albert Einstein. Eerder deze maand maakten wetenschappers bekend dat het voor het eerst was gelukt om zwaartekrachtsgolven te meten van twee om elkaar cirkelende zwarte gaten die uiteindelijk zijn versmolten. Omdat er maar twee detectors bij betrokken waren, kon echter niet precies worden vastgesteld waar de zwaartekrachtsgolven vandaan kwamen.

Naar verwachting zal LIGO-India eind 2023 bedrijfsklaar zijn. Bij de constructie ervan wordt nauw samengewerkt met wetenschappers en technici van de Amerikaanse LIGO-tak. Voor die tijd zullen overigens nog twee grote zwaartekrachtsdetectors in bedrijf komen: VIRGO in Italië (2016) en KAGRA in Japan (2018).