Teambuilding op Mars

Samenwerking en sociale vaardigheden zijn onmisbaar voor astronauten.

Het is niet onwaarschijnlijk dat we in een niet zo heel verre toekomst de eerste ruimtereizigers naar Mars sturen. Die eerste 'marsmannetjes' zullen over ijzersterke fysieke kenmerken moeten beschikken, maar ook de juiste persoonlijkheid is van enorm belang. Dat schrijven wetenschappers van The George Washington University in het vakblad American Psychologist.

Astronauten worden aan de hand van twee criteria geselecteerd. Allereerst moet worden nagegaan of de kandidaten in staat zijn om de gecompliceerde, veeleisende rol van astronaut in te vullen. Ten tweede, onderzoekt men of de astronauten zelfs in een extreme omgeving als team kunnen samenwerken. In het verleden focuste de ruimteorganisatie NASA voornamelijk op het eerste criterium, terwijl het tweede recent meer aandacht krijgt.

Volgens wetenschapper Lauren Blackwell Landon zijn teamwork en een aangename persoonlijkheid essentieel voor alle astronauten. Zeker wanneer het gaat om langere reizen, zoals die naar Mars, moeten de astronauten over sterke sociale vaardigheden beschikken.

Kandidaten worden geselecteerd aan de hand van een persoonlijkheidsprofiel. Zo is de ideale astronaut emotioneel stabiel en flexibel. Verder houdt zijn persoonlijkheid het midden tussen introvert en extravert en beschikt hij op de juiste momenten over een vleugje humor. Op basis van het persoonlijkheidsprofiel proberen de selecterende instanties kandidaten uit te kiezen die verenigbaar zijn. Waarop ze zich precies baseren, blijft geheim. 

Verder zouden onderzoekers moderne technologie willen aanwenden om de psychologische toestand van de ruimtereizigers te meten. Op deze manier kunnen ze conflicten tussen astronauten voorspellen, en misschien zelfs voorkomen.

Astronauten die naar Mars reizen, zouden 2 tot 3 jaar door de ruimte dwalen in een voertuig dat niet groter is dan een camper. Bovendien zou enkel vertraagde communicatie mogelijk zijn met de thuisplaneet. Daarom is een cursus teambuilding misschien niet overbodig voor astronauten in spe.