Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Leven is al twee miljard jaar mobiel
Jezelf op eigen kracht verplaatsen, zonder de hulp van wind, water of een andere natuurkracht, is eigen aan de meeste soorten van de levensboom.
Auto rijdt op (vochtige) lucht
Een combinatie van een zonnecel en een ‘vochtvanger’ zet waterdamp om in waterstof.
Vis herkent zichzelf in de spiegel
Een exotische koraalvis is geslaagd in de zogenaamde spiegeltest. Maar dat betekent nog niet dat het dier ook écht zelfbewust is.
Minecraft dompelt leerlingen onder in quantumfysica
Deze week is het STEM-week aan de Universiteit Antwerpen. Leerlingen uit de derde graad secundair kunnen er onder andere de quantumwereld verkennen. Spelenderwijs, door te gamen.
Als zelfrijdende wagens mogen kiezen, dan blokkeren ze het stadsverkeer
In een stad is het gebruik van de weg gratis, parkeren is dat bijlange niet. Een slimme autonome wagen zal er daarom voor kiezen om traag rondjes te blijven rijden tot het tijd is om weer naar huis te gaan.
Waterstof kun je ook opslaan in… metaal
In waterstof kan de overtollige energie van zonne- en windparken worden opgeslagen. Maar de opslag van de energiedrager zélf baart zorgen. Mogelijk biedt magnesium soelaas.
Crematie verhult geslacht niet langer
Een hoop menselijke as en verkoolde botfragmenten kan archeologen niet veel bijbrengen. Behalve dan of het om een man ging, dan wel een vrouw.
Extreme neerslag volgt globaal patroon
Extreme regenbuien bij ons – en alle wateroverlast die daarbij komt kijken – kunnen worden gevolgd door fikse moessonregens in India, blijkt uit onderzoek.
Zo sterk als titanium, maar lichter dan water
Door bottom-up een poreuze structuur te bouwen met nikkelatomen, hebben wetenschappers een materiaal ontwikkeld dat vederlicht is, maar ook ijzersterk.