Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
‘Micropipet’ meet stootkracht van cellen
Ook cellen kennen de wetten van Newton. En voor de geneeskunde is het belangrijk dat we de cellulaire krachten kunnen meten.
Ook energiefabriekjes van plantencellen kunnen robbertje vechten
Chloroplasten zijn de (duurzame) energiefabriekjes van planten- en algencellen: ze zetten licht om in chemische energie. Maar als het moet kunnen ze de cel waarin ze leven ook helpen verdedigen.
Genoom van ‘supersalamander’ in kaart gebracht
De axolotl, een zeldzame watersalamander die alleen in Mexico voorkomt, kan zowat al z’n lichaamsdelen opnieuw laten groeien als hij deze is kwijtgespeeld of hij ze heeft gekwetst. Wetenschappers speuren naar de genen achter deze ‘regeneratie krachten’.
Nieuwe zijderoute bedreigt inheemse fauna en flora
Tezamen met mensen en vooral goederen zullen ook diersoorten uit China ‘meeliften’ op de zijderoutes, vrezen de wetenschappers.
Schotse vulkaan warmde oerklimaat op
Doordat er tijdens een uitbarsting grote hoeveelheden stof, as en zwavel in de atmosfeer belanden, hebben vulkanen op korte termijn een afkoelend effect. Maar het zijn ook aanzienlijke bronnen van broeikasgassen.
Moleculaire basis van septische shock geïdentificeerd
Bij sepsis of bloedvergiftiging dreigt het immuunsysteem de strijd tegen een kwaadaardige ziektekiem te verliezen.
Britse Noordzeekust is één grote batterij
Het poreuze zandsteen diep onder de kustbodems van het Verenigd Koninkrijk leent zich perfect voor de opslag van energie – in de vorm van samengeperste lucht.
Hasseltse diamant ligt aan de basis van betere sensors, medische apparatuur en computers
Aan de Universiteit Hasselt ontwikkelen fysici quantumsensors op basis van ultrazuivere diamant.
Infrarood licht wordt zichtbaar
Dankzij een nieuwe manier om infraroodstraling om te zetten in zichtbaar licht, kunnen niet alleen zonnepanelen veel efficiënter worden gemaakt, maar kunnen ook kankerbehandelingen worden verbeterd.