
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

Vleesetende plant dankt succes aan tandemgenen
De Utricularia gibba is een moerasplantje dat onvoorstelbaar goed insecten en andere kleine diertjes kan vangen. De sleutel van dat vangtalent ligt besloten in een paar genen.

Optische vezel voelt kloppende hartcellen
Een simpele kunststofvezel omgeven door een soepel polymeer dat ingelegd is met gouddeeltjes: meer is er niet nodig om het meest gevoelige instrument ooit te maken.

Flinterdunne wearable is luidspreker en microfoon tegelijk
Een metalen pleister op je arm die de krant voorleest, muziek afspeelt of waarmee je inlogt op een beveiligd netwerk via spraakherkenning… het zijn maar enkele van de vele mogelijke toepassingen van een revolutionair nieuw materiaal.

‘Nepeiwit’ trekt ijzermetabolisme weer op gang
Bij ziekten zoals bloedarmoede of taaislijmziekte is het ijzermetabolisme verstoord. Een ijzerbindende molecule kan de taak van de falende transporteiwitten overnemen.

Nieuw wapen tegen superbacteriën in de maak
Gramnegatieve bacteriën zoals E. coli en Klebsiella worden almaar meer resistent tegen onze bestaande antibiotica. Een nieuwe methode om hun celmembraan te doorboren, biedt hoop.

Ziekenhuisbacterie is veel ouder dan het ziekenhuis
Darmbacteriën zoals Enterococcus worden almaar meer resistent tegen antibiotica. Een deel van die resistentie gaat terug tot de tijd van de eerste landdieren.

Hoe plankton en bacteriën het klimaat beïnvloeden
‘Zeespray’ wordt aangestuurd door microbieel leven.

1,5 graden-grens is al in zicht
De omkering van een meteorologische oscillatie in de Stille Oceaan zal de opwarming van het klimaat het komende decennium mogelijk nog versnellen.

Kunstmatig mineraal maakt gaswinning minder vervuilend
Bij gasboringen komt methaangas vrij, een bijzonder schadelijk broeikasgas. Met water en een nieuwe soort zeolieten kan het vrij probleemloos worden omgezet in vloeibare brandstof.