Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Duizend bodembacteriën geven genoom prijs
In een handje zand zitten meer bacteriën en microben dan er sterren zijn in onze Melkweg. Toch weten we nauwelijks iets over hun genetische samenstelling. Daar komt nu langzaamaan verandering in.
Slangengif helpt tegen bloedklonters
In het gif van een adder uit Zuidoost-Azië zit een eiwit dat bloedklonters lijkt te voorkomen – zonder bijwerkingen.
Kunstmatig huidpigment ziet het licht
Wetenschappers hebben het natuurlijke pigment melanine nagebootst in een nieuw synthetisch materiaal. Bijzonder: het materiaal kan alle bestaande menselijke huidskleuren aannemen.
Kunstmatige ‘tong’ proeft whisky
Een matrix bestaande uit een vijftal verschillende kleurstoffen is in staat een scheut whiskey te herkennen, inclusief de subtiele smaakvariaties.
Een weegschaal voor sterren
Honderd jaar na de algemene relativiteitstheorie hebben astronomen voor het eerst een ‘Einsteinring’ rondom een andere ster dan de zon waargenomen.
Elektroden stimuleren creativiteit
Denk ‘out of the box’. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Hersenstimulatie lijkt te werken. Maar er is een keerzijde.
Kon overgrootmoeder de gans vliegen?
De struisvogel, de pinguïn, de emoe hebben iets gemeen met sommige ganzen en eenden: ze kunnen niet vliegen – dat gefladder nemen we echt niet serieus. Maar konden hun voorouders het wél?
‘Plantenbrein’ regelt ontkieming
Plantenzaadjes moeten op het juiste moment uitkomen. Het plantenembryo beschikt daarvoor over een bipolair beslissingscentrum.
Bodem Barentszee ligt bezaaid met methaankraters
Aan het einde van de laatste ijstijd werd de zeebodem opengereten door honderden gigantische explosies.