Belgische zonnewagen voorlopig vierde

Het Belgisch Solar Team blijft op de vierde plaats na de eerste hectische dag van de Bridgestone World Solar Challenge. De eerste drie plaatsen worden momenteel bemand door de drie Nederlandse teams.

Het wereldkampioenschap is een race van 3021 kilometer. Die afstand moet de BluePoint in minder dan 6 dagen afleggen. Om dit te kunnen doen, is er een strategie programma gemaakt. Dat programma houdt rekening met alle parameters van de zonnewagen en het weer om een ideale snelheid te bepalen. Daarbij komt dan nog de tegenstand, ook naar hun snelheid wordt er gekeken.

Spannende start

Het team heeft zondag 633 kilometer afgelegd, dat is 50 kilometer meer dan vorig jaar. 'De snelheden liggen hoger dan de vorige editie omdat we de vorige wagen hebben geoptimaliseerd', vertelt Jasper Schrijvers uit Rotselaar. De wagen is efficiënter dan zijn voorganger en daardoor kon de snelheid verhoogd worden. Het team heeft hun vierde plaats kunnen vasthouden en dat is volgens hun strategie om als eerste over de finish te rijden.

Het Agoria Solar Team was als snelste het centrum uitgereden en stond dus even op de eerste plaats. Nadien is er een gevecht gekomen voor de vier eerste plaatsen, de teams hebben weliswaar haasje over gespeeld. "Zo’n zonnewagen voorbijsteken is een hele operatie, je hebt een lange afstand nodig om veilig voorbij te kunnen steken zonder veel energie te verspillen", volgens Dries Ketelslegers, hoofd strateeg uit Beringen. "Dat zorgt ervoor dat dit een heel hectische dag was". Vandaag hebben 3 verschillende teams, waaronder de Belgen, op de eerste plaats gestaan.