Elektrische racers

Als straks het vijfde seizoen van de Formula E van start gaat, zullen de racewagens er helemaal anders uitzien.

Een reuzenspin op de weg, daarop lijkt het ontwerp dat door Spark Racing Technology in samenwerking met het Italiaanse Dallara is uitgewerkt en door de FIA is goedgekeurd. Dat Franse bedrijf levert al sinds de start van het kampioenschap in 2014 de racewagens die alle deelnemende teams moeten gebruiken.

Op 1 juli 2017 is Brussel aan de beurt

Het eerste jaar was de elektrische aandrijving uniform, maar vanaf 2015 mochten de teams hun eigen technologie ontwikkelen. Met inachtneming van de reglementen, want de elektrische racers mogen maximaal 170 kW (228 pk) op het asfalt zetten. Bovendien is de topsnelheid beperkt tot 225 km/u. Niet meteen om over naar huis te schrijven.

Accelereren doen ze wél: in zowat 3 seconden van nul naar 100 km/u is een heuse prestatie. Enige opwinding is hier niet misplaatst, want tijdens de race is het net alsof je naar een stomme film kijkt. Ook elektrisch aangedreven racers maken geen gedruis. Daardoor kunnen de races zelfs middenin de stad plaatsvinden. Op 1 juli 2017 is Brussel aan de beurt.

Om toch wat leven in de brouwerij te brengen, werd een eigenaardig concept uitgewerkt. Met Fanboost kunnen fans een stem uitbrengen op een piloot aan wie ze een extra boost cadeau kunnen geven. De drie deelnemers die het meeste punten halen, ontvangen een energieshot van 100 kJ, waardoor het vermogen eenmalig en kortstondig tussen 180 en 200 kW (268 pk) kan worden opgedreven. Stemmen kan tijdens de eerste zes minuten van de race, de extra boost mogen de racers pas in de tweede helft gebruiken. Halfweg de wedstrijd verwisselen ze aan de pitstop van wagen, zodat ze met een volle accu verder kunnen.

Steeds meer autobouwers nemen deel. Jaguar was de jongste aanwinst bij het lopende seizoen. Audi en Renault waren er al bij toen Peking in september 2014 de aftrap gaf. Met de zonen Senna, Prost en Piquet aan het stuur bleek enige aandacht gegarandeerd voor een project dat door FIA-baas Jean Todt werd gelanceerd.
Het huidige kampioenschap ging van start in Hongkong op 9 oktober 2016 en eindigt in Montreal op 30 juli 2017. Momenteel staat de Zwitser Sebastien Buemi, die op een Renault e.Dams de jongste drie races won, afgetekend aan de leiding. In Buenos Aires liet hij Lucas di Grassi met een Abt Schaeffler Audi Sport andermaal achter zich.

In de marge van de Formula-e gingen voor het eerst twee autonoom rijdende wagens het stratencircuit op. Eén van de Devbots van Roborace, die maximaal 185 km/u haalden, crashte in een bocht. Misschien was de software te scherp afgesteld.