Flinterdunne wearable is luidspreker en microfoon tegelijk

18 mei 2017 door SST

Een metalen pleister op je arm die de krant voorleest, muziek afspeelt of waarmee je inlogt op een beveiligd netwerk via spraakherkenning… het zijn maar enkele van de vele mogelijke toepassingen van een revolutionair nieuw materiaal.

Amerikaanse technici hebben een ‘metalen pleister’ ontwikkeld die tegelijk flinterdun is, plooibaar, opschaalbaar én in twee richtingen werkt. Dat laatste betekent dat hij zowel mechanische energie (van het bewegen van de arm) kan omzetten in elektrische energie, én omgekeerd. Wearables die hun energie zélf kunnen aanmaken staan tegenwoordig sterk in de belangstelling van producenten van consumententelelektronica.

De ‘ferro-elektrische nanogenerator’, zoals de uitvinding momenteel nog heet, kan bovendien zowel als microfoon worden gebruikt als als luidspreker. Precies omdat hij respectievelijk mechanische energie (geluidsgolven zijn trillingen in de lucht) omzet naar elektrische energie die kan worden geregistreerd (in een geluidsbestand) en de elektrische energie van een afgespeeld bestand omzet naar mechanische trillingen (geluid).

De microfoonfunctie is bovendien zo gevoelig dat de wearable prima gebruikt kan worden als identificatiemiddel via spraakherkenning. Voor de luidsprekerfunctie plaatsten de wetenschappers een klein, beweegbaar ‘vlaggetje’ op het metalen oppervlak dat meetrilde op het ritme en de toon van de elektrische pulsen. De onderzoekers denken dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om een volledige geluidsinstallatie te vervangen door de wearable. Over de geluidskwaliteit doen de vorsers voorlopig nog geen uitspraken.