Eos Blogs

Goal of géén goal: scoort artificiële intelligentie ook in de voetbalwereld?

Meer en meer beroepen voetbalclubs zich op artificiële intelligentie voor de scouting van spelers en het voorspellen van wedstrijduitslagen. Emilie Grégoire (VUB) zocht voor je uit hoe feilloos AI echt is.

Vincent Kompany speelde onlangs kampioen met Burnley, de Engelse tweedeklasser die de ex-Rode Duivel sinds vorig jaar coacht. Na een straf seizoen bereidt de club zich voor op een terugkeer naar de Premier League. En daar horen ook transfers bij. Meer en meer beroepen voetbalclubs zich op artificiële intelligentie (AI) voor de scouting van spelers en het voorspellen van wedstrijduitslagen. Hoe feilloos is AI echt? Kan het voorspellen of een voetballer in of naast de goal zal trappen? Emilie Grégoire zocht het voor je uit.

Samengevat:

  • Machine Learning algoritmes vormen de subset van artificiële intelligente systemen die zelf taken kunnen leren door middel van data.
  • Deze algoritmes worden gevoed door data. Enkel als die voldoende gevarieerd is, kan het voorspellen of een voetbalspeler in of naast de goal zal trappen.
  • Machine Learning heeft data nodig over eerder ondernomen scoor-pogingen van vele voetbalspelers om te leren voorspellen of een speler in of naast de goal zal trappen. Het moet alle kenmerken bevatten die bepalend zijn voor het traject dat de bal zal afleggen (zoals afstand of hoek van de trap).
  • Sommige kenmerken zijn moeilijk te meten/voorspellen, zoals de exacte fysieke toestand van de spelers of het geluid van de tribunes.
  • Voor scouting zijn algoritmes interessant en effectief. Door een database met profielen van voetballers en hun bijhorende prestaties, kan een scout voorspellen welke speler het meeste potentieel heeft, zonder de hele wereld rond te moeten reizen.
  • Machine Learning algoritmes worden al gebruikt om de uitkomsten van voetbalmatchen te voorspellen, maar 100% feilloos zijn de voorspellingen niet.

Dit audiofragment werd opgenomen tijdens het Wetenschapsfestival Brussel 2022, dat samenviel met de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Marokko op het WK voetbal. Op de achtergrond hoor je de wedstrijd.